April 05, 2020

SNSD Bijeljina: Vlada Srpske modernizovala zdravstvene ustanove

SNSD Bijeljina: Vlada Srpske modernizovala zdravstvene ustanove

Poslanik SNSD u NSRS Milica Lovrić i odbornica u Gradskoj skupštini Bijeljine Danijela Đukin na današnjoj pres konferenciji SNSD-a govorile su o ulaganjima Vlade Republike Srpske u zdravstvo Srpske, odnosno o opasnosti od ambrozije na području Semberije.

– Zdravstvo u Republici Srpskoj prije 2006.godine bilo je u katastrofalnom stanju. Naslijedili smo stare oronule zdravstvene ustanove, staru oskudnu opremu iz dvadesetog vijeka i nedovljno kadra. Zato je Vlada Republike Srpske krenula u reformu zdravstva, izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova. Izgrađena je nova bolnica u Bijeljini, započela izgradnja bolnice u Doboju, sanirana i opremljena bolnica u Kansindolu, sjeverno i južno krilo KBC Banjaluka, istakla je ljekar u bijeljinskoj bolnici i poslanik u NSRS Milica Lovrić.

Ona je podsjetila da 2004. godine u Republici Srpskoj nije postojala nijedna magnetna rezonanca i samo tri CT aparata.

– Danas u Srpskoj imamo 10 magnetnih rezonanci, 15 CT aparata, najsavremeniju opremu za detekciju teških oboljenja, imamo tri angio sale, a planira se u Doboju, Foči i u Prijedoru. Da li znate da u Republici Srpskoj imamo salu za elektrofiziologiju u Banjaluci, tako da naši pacijenti ne moraju ići u Beograd da bi uradili elektrofiozologiju, da bi ugradili pejsmejkere. Da li znate da u Republike Srpske danas imamo jedan od savremenih centara za radio terapiju u koji nam dolaze pacijenti iz Beograda i Srbije? Da li znate da imamo Zavod za nuklearnu medicinu?

Ona je istakla da je Vlada Republike Srpske samo u zdarvstvo Semberije uložila 83 miliona KM i da je ponosna kao građanka Bijeljine što taj grad ima novu bolnicu.

Dr. Danijela Đukin (Foto: RTRS)

Dr. Danijela Đukin (Foto: RTRS)

– Imamo angio salu tako da naši pacijenti ne moraju ići u neke druge centre, udaljene i više od 100 kilometara od Bijeljine. Kardiološke probleme sada možemo rješavati u samoj Bijeljini. Da li znate da u Bijeljini imamo RCP , jedini u Srpskoj , pomoću kojeg se provodi dijagnostika i terapija bilijarnog i pankreasnog takta? Da li znate da u Bijeljini video asistiranu endoskopiju, da se u bijeljinskoj bolnici radi veliki broj složenih operativnih procedura na više organa?

Lovrićeva je dodala da je Vlada Republike Srpske je renovirala i opremila i Domove zdravlja u Srpskoj, uvela računarsku opremu.

– Rekonstruisala je specijalne bolnice u Modriči, Banjaluci, u Višegradu Dom za invalidne osobe. Vlada Srpske je za Јavni fond dječije zaštite obezbjedila višemilionska sredstva u prethodnom periodu. Obezbjedila materinske dodatke, opremu za svako novorođenče, naknade za porodilje  , naknade za porodice u kojim su djeca ometena u razvoju, pronatalitetnu naknadu za treće i četvrto dijete.

Ljekar Danijela Đukin, odbornica SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina, govorila je o opasnostima koje Sembercima prijete od ambrozije.

– Јako je težak život pacijenata koji su alergični na ambroziju i najbolje je da se jave ljekaru početkom juna radi propisivanja terapije. Semberija je jako ugrožena ambrozijom, svaki treći stanovnik našeg grada ima blage simptome, dok 25% stanovništva puni naše ambulante u Domovima zdravlja i bolnici zbog alergije na ambroziju. Vlast za košenje ambrozije izdvaja sredstva koja nisu mala , ali na terenu ne vidimo nikakav rezultat. Ambrozija je preplavila Bijeljinu i okolinu. Najgore od svega što ambrozija najviše napada dojenčad i djecu. Apelujem na gradsku vlast da uvede mjere, neka pokrenu akciju ”Bijeljina bez ambrozije”, uključiti sve škole, Domove zdravlja , Crveni krst , bolnicu, raditi na edukaciji stanovništva. Treba da nabave brojač polena, zrnaca polena i da se stanovnštvo informiše svakodnevno. U zemljama u okruženju , svaka mjesna zajednica je dobila kosilicu i prskalicu , herbicide i pesticide za uništavanje ove korovske biljke. Nije dovoljno samo pokositi ambroziju već je treba uništavati u korijenu, što naša gradska vlast ne čini, istakla je Đukin.

/rtrs/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.