November 14, 2018

SNSD, DNS i SP podijelili opštine

SNSD, DNS i SP podijelili opštine

Banjaluka, Gradiška – Vladajuća koalicija u RS gotovo je u potpunosti završila podjelu kandidatura za gradonačelnike i načelnike opština na predstojećim lokalnim izborima i preostalo je da u dogovoru o zajedničkom nastupu bude riješena tek poneka finesa.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić na prošlosedmičnom sastanku u Prijedoru otklonili su sitne nesporazume u vezi sa tim koja će stranka u kojoj lokalnoj zajednici ponuditi zajedničkog kandidata. Taj dogovor verifikovao je Glavni odbor SNSD-a na sjednici održanoj u nedjelju u Gradišci, a uskoro bi to trebalo da učine i organi DNS-a i SP-a. Nakon toga stranke će pristupiti sljedećoj fazi u kojoj će odlučivati o imenima kandidata za gradonačelnike i načelnike opština.

SNSD će kao najjača stranka u koaliciji imati najviše kandidata. Dodik je poslije sjednice Glavnog odbora SNSD-a u Gradišci rekao da je stavljena tačka na priče u vezi sa kandidatom za gradonačelnika Banjaluke.

– Prema koalicionoj raspodjeli to mjesto pripada SNSD-u, ime je već poznato, ali ću ostaviti gradskoj organizaciji da to saopšti – rekao je Dodik i dodao da SNSD ima potpunu odgovornost za RS, kao državotvorna partija koja je deset godina afirmisala snagu Republike kao primarni politički cilj, da ima iza sebe rezultate i da zbog toga traži podršku građana koja je, prema anketama, veća od podrške njenih oponenata.

U trku za prvog čovjeka Banjaluke će predsjednik banjalučkog SNSD-a Igor Radojčić. SNSD će, kako su potvrdili “Glasu Srpske” izvori iz te stranke, predložiti svoj kadar i u Modriči, Brodu, Stanarima, Tesliću, Derventi i najvjerovatnije u Doboju.

– Za čelnu poziciju u Doboju zainteresovana je SP, ali su, ipak, male šanse da njihov kadar Srđan Todorović dobije podršku, pa će u trku po svemu sudeći predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đurđević koji ima najveću podršku u mjesnim odborima stranke – kazao je naš sagovornik iz SNSD-a.

DNS bi u dobojskoj regiji trebalo da predloži kandidata za načelnika Petrova, dok SP najvjerovatnije neće imati svoje kandidate.

Kada je riječ o Hercegovini SNSD će dati kandidate za gradonačelnika Trebinja i načelnike Nevesinja, Bileće, Berkovića, Čajniča i Rudog. DNS će predložiti svog čovjeka u Ljubinju, a socijalisti u Istočnom Mostaru.

SNSD će imati najveći broj kandidata na istoku Srpske uključujući i najvažnija uporišta poput Zvornika i Istočnog Novog Sarajeva.

Tradicionalna uporišta zadržaće u DNS pa će predložiti kandidate za gradonačelnika Prijedora i čelne ljude Oštre Luke i Krupe na Uni. SNSD će u prijedorskoj i banjalučkoj regiji predložiti imena za načelnike Novog Grada i Kozarske Dubice, Gradiške, Srpca, Laktaša, Prnjavora i Kotor Varoša. SP će dati kandidata za načelnika Kostajnice, Kneževa i Ribnika, a DNS Čelnica i Drinića.

Prema riječima generalnog sekretara SNSD-a Luke Petrovića, mala rezerva je, ipak, još ostala u slučaju Kotor Varoša, Čelinica i Srpca. Socijalisti su zainteresovani za Srbac, dok bi na čelu Kotor Varoša sve tri stranke rado vidjele svog čovjeka.

– Sve će biti jasno za Čelinac, Kotor Varoš i Srbac u idućim danima – rekao je Petrović.

Među prvim dilemama koje su otklonjene jeste da će koalicija jedinstveno stati iza kandidature Zlatka Maksimovića za gradonačelnika Bijeljine, koju je objavio kada je napustio SDS.

Koalicija će izaći i na izbore za načelnike četiri opštine u FBiH, a tri kandidata bi najvjerovatnije trebalo da predloži SNSD, dok će preostalog dati DNS.

Lokalni izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar, a stranke bi trebalo da sva imena kandidata dostave Centralnoj izbornoj komisiji BiH do početka jula.

Čavić i zvanično u trci za Banjaluku

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić zvanično je juče predstavljen kao zajednički kandidat stranaka okupljenih u Savez za promjene za gradonačelnika Banjaluke.

Čavić je izjavio da ga ne zanima ko će mu biti protivkandidat iz vladajućih stranaka i da je uvjeren da će biti prekinuta vladavina SNSD-a koja traje dvije decenije.

– Izlazimo ambiciozno na izbore i ubijeđeni smo u pobjedu, a moje je a ponudim građanima bolje  – rekao je Čavić.

Čavićeva kandidatura za prvog čovjeka Banjaluke upriličena je u nesvakidašnje veseloj atmosferi u jednom banjalučkom restoranu gdje je upriličen ručak i gdje su se mogle čuti pjesme koje aludiraju na pad vlasti i sistema.

SNSD

Banjaluka, Gradiška, Laktaši, Novi Grad, Kozarska Dubica, Srbac, Kotor Varoš, Prnjavor, Modriča, Brod, Stanari, Teslić, Derventa, Doboj, Trebinje, Nevesinje, Bileća, Berkovići, Čajniče, Rudo, Zvornik, Istočno Novo Sarajevo

DNS

Prijedor, Oštra Luka, Drinić, Krupa na Uni, Čelinac, Ljubinje, Petrovo

SP

Kostajnica, Istočni Mostar, Kneževo, Ribnik

Izvor : Glas Srpske

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.