August 15, 2020

Sportisti i škole Semberije čekaju na fiskulturne sale

Sportisti i škole Semberije čekaju na fiskulturne sale

U revidiranoj Strategiji razvoja grada Bijeljina, koju je nedavno usvojila Skupština grada, definisano je da će u narednom periodu biti izgrađene četiri fiskulturne sale u tri osnovne i jednoj srednjoj školi u Semberiji.

Osim u osnovnoj školi u Patkovači, za čiju salu je novac obezbijedila Vlada Srbije, za ostale projekte se ne nazire početak, a kamoli kraj izgradnje. Prema procjenama nadležnih, registrovano je 150 sportskih klubova sa oko 5.000 sportista.

Iako je gradska uprava Bijeljina u posljednjih desetak godina u obrazovanje i izgradnju novih i adaptaciju i rekonstrukciju starih školskih objekata uložila oko 20 miliona maraka, još se sve škole na ovom području ne mogu pohvaliti adekvatnim uslovima za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja.

U jednoj od najvećih  gradskih osnovnih škola, osnovnoj školi “Sveti Sava”, kažu da ih raduje namjera nadležnih da prave sportske sale. Njima je ovakav objekat i te kako potreban.

Tri škole na istom mjestu

Direktor škole Đorđe Mirković podsjeća da se nastava fizičkog vaspitanja sada održava u sali koja je, iako renovirana 2014. godine, mala i ne zadovoljava uslove za odvijanje fizičkog vaspitanja.

– Nažalost, nemamo nikakvih saznanja da li će i kada nama biti napravljena nova sala. Ipak se nadamo da će nadležni imati sluha za potrebe ove škole u kojoj nastavu pohađa više od 1.000 đaka – kaže Mirković.

I u Gimnaziji “Filip Višnjić” postoji potreba za izgradnjom jedne fiskulturne sale, s obzirom na to da učenici ove škole nastavu fizičkog vaspitanja obavljaju u isto vrijeme sa još dvije srednje škole.Direktor Gimnazije Vladimir Šavija kaže da su pismo namjere uputili bijeljinskom gradonačelniku.

– Mislimo da mi kao škola treba da dobijemo  novu salu, jer pored redovne nastave imamo i veoma uspješne sportske sekcije koje nižu uspjehe – kaže Šavija.

“Propaganda”

Iz kluba odbornika SNSD-a smatraju da je priča oko izgradnje sportskih sala samo propaganda gradske uprave. Jedina i prava istina je, kažu, da su za izgradnju sale u osnovnoj školi u Patkovači i Velikoj Obarskoj sredstva obezbijedile vlade Srbije i Srpske.

Šef Kluba odbornika SNSD Bijeljina Dragan Knežević podsjeća da je prije nekoliko mjeseci Republika Srbija donirala pola miliona maraka za fiskulturnu salu u Patkovači, ali da grad još nije završio pripremnu dokumentaciju za realizaciju tog projekta.

Dodaje i da  su sredstva za izgradnju fiskulturne sale u Velikoj Obarskoj, od 250.000 KM, obezbijedili ministarstvo, odnosno Vlada RS, te da se i ovdje kasni sa izradom dokumentacije.

Iz gradske uprave nismo dobili odgovor na pitanja da li će početi izgradnja fiskulturnih sala i kada, osim usmenog odgovora da sve piše u Revidiranoj strategiji razvoja, u kojoj stoji da će grad izdvojiti 120.000 maraka za salu u Velikoj Obarskoj, 49.000 KM za Patkovaču, dok za preostale dvije sale nema predviđenih sredstava.

Pare proslijeđene

Podsjećamo i da od projekta izgradnje istočne tribine, pripadajućih svlačionica i dva terena na gradskom stadionu u Bijeljini najavljenog u prošloj godini, a vrijednog oko miliona maraka, još nema ništa.

Naime, sredstva Svjetske fudbalske organizacije od 300.000 dolara preusmjerena su opštini Prnjavor.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.