October 18, 2018

Srbin iz SAD sa 15 godina ima svoju firmu i oduševio je face iz Silicijumske doline

Srbin iz SAD sa 15 godina ima svoju firmu i oduševio je face iz Silicijumske doline

Većina srednjoškolaca ne provode vreme misleći o softverskom preduzetništvu ili vođenju posla, ali ako ste Stefan Stokić, iz Džeksona, Misisipi, onda vam je to svakodnevnica.

Stokić (15) već ima startap pod imenom “Slik”, koji je osnovao zajedno sa njegovim školskim drugom Sorošom Godsijem (14), i povezan je sa mnogim visokoprofilnim investitorima “Silikonske Doline” koji pomno prate njihove karijere.

– Mislim da većina dece ima tu pretpostavku da nešto treba da počne kada napuniš 18 godina – rekao je Stokić za Biznis Insajder.

– Oni blokiraju ideju da je početak pre toga zapravo moguć – dodao je on.

“Hladne” poruke Krisu Saki

Stokić je naučio kako da kodira kada je imao 10 godina i počeo da prati tehnološku scenu pre dve godine.

Momenat kada se baš upleo sa preduzetnicima bio je nakon “hladne” poruke na Tviteru koja je bila upućena Krisu Saki, milijarderu i osnivaču “Louerkejs Kapitala”.

Njegov tvit je sadržao vezu ka njegovom vebsajtu na kome su navedene sve otvorene poslovne pozicije u “Louerkejs”-ovim portfolio kompanijama. Ideja mu je sinula kada je gledao Saku i njegovog kolegu Meta Macea na “Periskopu” dok su pričali kako im je potrebna stranica vezana za kompanijske poslovne pozicije. Bez pitanja, Stokić je napravio to preko noći. Samo nekoliko trenutaka nakon tvita, dobio je odgovore od Sake i Macea.

– Na prvi pogled nije bilo realno, a onda shvatiš – okej, ovo zaista znači nešto sada – rekao je Stokić.

Stokić je vrlo brzo bio primljen na stažiranje u “Louerkejs” i radio je na više različitih projekata do sada. Tokom svog rada tamo, kaže da je upoznao mnoge druge preduzetnike.

Saka je bio toliko impresioniran Stokićem da je čak pomenuo njegovu priču u skorašnjem intervjuu, dok je davao savete mladima.

– Najuspešniji i najambiciozniji ljudi znaju da stvore vrednost pre traženja nečeg zauzvrat. Hoćeš moju pažnju? Počni da radiš deo mog posla… Pre dva meseca, 15-togodišnjak u Misisipiju čuo me je kako bih želeo da moja firma ima stranicu vezanu za poslove. Bez ikakvog kontakta sa nama, on je samo napravio tu stranicu – rekao je Saka.

-… Pogodite koja firma, koja dobija hiljade rezimea na godišnjem nivou, sada ima 15-togodišnjaka koji nam pomaže oko projekata? Istakni sebe kroz svoju inicijativu i energičnost – dodao je Saka.

“Slik”

U “Louerkejs”-u, Stokić je radio zajedno sa svojim drugom i suosnivačem “Slik”-a Godsijem, koji je iz Kanade i koji je znao Stokića preko razgovora na Tviteru. On je počeo da kodira sa 9 godina i imao je prethodnog iskustva u pravljenju aplikacije za berzu i startap koji je sakupljao i analizitao kompanijske podatke.

Oni su ubrzo shvatili da dele interesovanje za analitiku podataka i veštačku inteligenciju, te su odlučili da pokrenu “Slik” – automatski pregledač “e-mail”-ova.

– Provodimo dosta vremena tražeći mejlove koji se koriste javno. S obzirom da imamo na hiljade potvrđenih mejlova, možemo da nađemo šablone u tim podacima kako bismo znali ulogu tih mejlova, da li je specifična ili namenjena kompaniji, kroz naš algoritam. Takođe imamo resurse sa treće strane koji nam pomažu oko verifikacije – rekao je Godsi.

“Slik” je zvanično pušten u rad pre oko mesec dana, a Stokić tvrdi da su prihodi već oko 4.000 dolara i da ima preko 1.500 korisnika. Startap trenutno stoji u mestu, ali planiraju da sakupe novac i počnu da zapošljavaju uskoro.

Ono što je možda najimpresivnije je njihovo razumevanje poslovanja putem “cloud”-a i znanje o tehnološkoj industriji. Oni ležerno koriste terminologiju tog sveta i kažu da im je omiljeni lider Leri Elison, suosnivač “Orakl”-a.

Soroš Godsi

Foto: Slik / Promo Soroš Godsi

130 sati nedeljno

Stokić i Godsi vode “Slik” i uporedo idu u školu. Kako kažu, oni zasebno rade oko 130 sati nedeljno, uključujući vreme provedeno u školi. Ocene su im dobre, dobijaju petice i prolaze kroz časove napredne matematike sa lakoćom.

– Nije stvar u kompleksnosti škole, više je do vremena. Treba nam dosta kafe – navodi Godsi.

Ono što ih pokreće je potencijal koji vide u veštačkoj inteligenciji i kako bi ona mogla da unapredi preduzetnički softver.

– U prodajnom prostoru postoji toliko monotonih zadataka koji mogu biti au,tomatizovani i poboljšani, a danas ih i dalje obavljaju ljudi. Mi hoćemo da se nosimo sa tim velikim prostorom – rekao je Godsi.

Kada ste talentovani kao Stokić ili Godsi, preskakanje koledža uzima se u obzir. Godski kaže da se ne slažu sa “celom retorikom Pitera Tiela da je koledž loš za sve”, kao i da je to izbor koji će napraviti kada za to dođe vreme.

Oba osnivača kažu da bi voleli da vide više srednjoškolaca kako preuzimaju inicijativu i stupaju u kontakt sa poznatima kako bi ušli u polje svojih interesovanja ranije.

– Ako ne pokušaš nećeš ni dobiti šansu – kaže Stokić. – Nemaš mnogo da izgubiš, pogotovo kada tek počinješ. Samo počni i probaj da uradiš nešto.

Izvor: Business Inside

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.