Septembar 24, 2020

Srećna slava!!! Danas je Aranđelovdan!

Srećna slava!!! Danas je Aranđelovdan!

Pravoslavni vijernici danas slave Sabor Svetog arhanđela Mihaila ili Aranđelovdan.

Ovaj dan ustanovljen je kao praznik Arhangela Mihaila u vrijeme Silvestera Prvog Rimskog (314-335) i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog (326).

Arhangel Mihailo je “vođa nebeskih vojski” koji se uvijek javljao na mjestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji. Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”.

Arhangel Mihailo na ikoni se predstavlja kao borac – vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci, a narodno vjerovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas.

Mnoga su narodna vjerovanja ο ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

Slavi se u jesen, a po narodnom vjerovanju to je zato što kad su sveci dijelili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vrijeme – vrijeme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vrijeme Arhangel luta svijetom obučen u prosjaka da izgrdi nevjernike i pomogne nevoljnicima.

Veruje se da se pomoću vremenskih uslova na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Postoji i izreka: „Kakvo je vrijeme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cijele zime i proljeća“.

Čest je običaj kod mnogih koji slave ovog anđela da ne treba spremati žito jer ga smatraju živim svetiteljem, a to je netačno. Potrebno je pripremiti žito, jer su svi svetitelji i svi umrli pred Bogom živi.

(Agencije)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.