August 03, 2020

Srpske žene piju muški

Srpske žene piju muški

U evropskom smo vrhu po količini ispijenog alkohola

ZA godinu dana, u Srbiji se popije 12 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, čime je, upozoravaju stručnjaci, zabeležen dramatičan porast u odnosu na prethodnih nekoliko decenija! I dok su hitna zbrinjavanja i trovanja sve češća, broj onih koji se prijavljuju na lečenje, međutim stagnira. Jedina promena u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti jeste da mladi i obrazovani ljudi, među kojima je sve više žena, sada čine čak trećinu zavisnika od alkohola, i da je među njima ima sve više menadžera, advokata i medicinskih sestara.

Dva standardna pića dnevno za muškarce i jedno za žene, sa “pauzama” dva dana nedeljno, jeste evropska preporuka sa kojom se usaglasio Nacionalni program prevencije u Srbiji. Lekari, međutim, upozoravaju da ovakvo pravilo ne treba shvatiti bukvalno, jer je svaka osoba “priča za sebe”.

– Koliko dobro neko podnosi alkohol, zavisi od organizma. Neko pije više i nije mu ništa, dok neko drugi ima mamurluk, bolove ili teže posledice, iako je pio manje – kaže za “Novosti” doktor Danijel Galun, specijalista hirurgije za jetru i pankreas. – Jetra može dugo da “toleriše” alkohol, naizgled bez ikakvih tegoba. Ali kad-tad to stigne na naplatu, pa dolazi do zapaljenja, fibroza, alkoholnih ciroza ili u najgorim slučajevima, karcinoma.

Da je svako napijanje štetno, bez obzira na količinu, slaže se psihijatar Tatjana Ćurić iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu. Podaci govore da je jedna od četiri smrti kod mladih muškaraca u Evropi povezana sa korišćenjem alkohola. Koliko olako shvatamo ovaj problem, govori podatak da 80 odsto najmlađih u Srbiji svoje prvo alkoholno piće popije kod kuće, u krugu porodice.

– Kod mladih se alkoholizam deli na tri faze, a to je povremeno eksperimentisanje, redovno pijenje uz zloupotrebu i na kraju zavisnost. Razlog za preterivanje u piću najčešće je depresija, želja za oslobađanjem od unutrašnje tenzije i stišavanje potisnutog besa – kaže psihijatar Tatjana Đurić.

Da su mladić ili devojka ozbiljno “zaglibili” u problem sa alkoholom, lekari procenjuju prema fenomenu “prve čašice”. Ukoliko se nikada ne zaustavljaju na prvoj čaši, već ih svaki put “vuče” da piju dok se ne napiju, to može da bude ozbiljan znak na putu ka zavisnosti. Ako ne mogu da odbiju alkohol, niti da izdrže duži vremenski period da ne piju, onda imaju osobine koje odaju mladog zavisnika. Često prisutan fenomen jeste i “prekid filma”, pri čemu osoba ne može da se seti šta je radila u alkoholisanom stanju, sa kime je provodila vreme ili kako se vratila kući.

– U krajnjoj fazi, kada naglo gubimo toleraniciju na alkohol, pa se napijemo od samo jednog ili dva pića, znači da je došlo do oštećenja celog organizma, a posebno mozga – objašnjava doktorka Đurić.

Kada osoba jednom postane alkoholičar, nikad više, upozoravaju naši sagovornici, ne može da pije umereno, bez obzira na to da li se lečila i koliko dugo nije popila alkohol.

ZAVISNOST OD ALKOHOLA

l PRVA faza – Sve više pije, ali ne može da se napije. Javlja se nakon višegodišnjeg unosa alkohola

l DRUGA faza – Pićem se ublažava napetost, pojavljuje se alkoholna amnezija i “prekidi filma”

l TREĆA faza – Nemogućnost apsinencije od alkohola, pojava “fenomena prve čaše” i “fenomena belih miševa”

Izvor: Novosti

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.