October 20, 2018

ŠTA JE NAREDNO,TAKSA NA PRVU BRAČNU NOĆ ILI PRAVO PRVE BRAČNE NOĆI:Inspekcije “love” fotografe po svadbama i maturama

ŠTA JE NAREDNO,TAKSA NA PRVU BRAČNU NOĆ ILI PRAVO PRVE BRAČNE NOĆI:Inspekcije “love” fotografe po svadbama i maturama

Nakon jurcanja po svečanim salonima za “nelegalnom muzikom” inspekcija u Republici Srpskoj se dosetila da bi mogla da otkine koji deo i iz džepova fotografa! To što domaćinima “preseda” veselje uz njihov “suptilan” rad na terenu pokazalo se već na par proslava  u Banjaluci.

Muzikanti su manje više “dovedeni u red”, mada postoji bojazan kod vlasti da se ne pretera jer bi eventualni zakon obuhvatio i one “jake” koji šenluče sa “vođama” tokom kampanje i propagiraju milinu od života sa predizbornih pozornica!

Muzikanti,barem ona buranija nakon plaćanja Amusu za svaki nastup svoj nastup u bilo kom svečanom salonu dužni su platiti 200 km po nastupu i naravno obračunati doprinose Poreskoj  na isti iznos.

Sve to uz par sitnica koje nam je mrsko kucati i prepričavati a po običaju su “nebulozne”,što bi Hrvati rekli u “konačnici” će platiti domaćin svadbe! Imajući u vidu da većina angažuje “skromnije bendove od 800 KM, “intoniranje” muzike je znači “oporezovano” sa 50% ili  400 KM.

Što se “slikavanja” tiče njim se bavi otprilike svako, svako ko ima preko “iljade” da plati iole normalan aparat i uglavnom su to golobradi mladići koji po rečima vlasti “odbijaju” da rade jer bože u ovoj zemlji nećeš naći berača malina  za 2.5 marke po satu  ili čobana da ćera ovce za “masne pare”!

Za to vreme njihovi kontrolori ubiraju “masne” pare!

Naši vrli organi ili barem pojedini nisu izgleda zaboravili kada ih je “onomad” oderao fotograf na svadbi a isti se brane da je njima sve puno jer su nam “organi” navikli na “guzovaču” koju upražnjavaju svakodnevno!

To “pijanstvo” ili izmaknuta “guzovača” za epilog je imala potjeru po BL što putem oglasa a što na licu mesta za tim bezobraznim “žutokljuncima”!

E,radi utemeljenja njihovih tvrdnji kontaktirali smo jednog “telefonski” upozorenog fotografa od strane Poreske uprave i evo šta kaže!

Tekst prenosimo u celosti i upozoravamo maloletne na eksplicitan sadržaj istog :):

“Od sedamneste godine se bavim fotografijom. Uvek sam bio nadaren a u kući mi nije sjajna situacija i u neku ruku sam bio primoran da nešto radim. Radio sam u jednoj trgovini i nosao gajbe ali od tih 400 maraka mi ništa ne ostane kad jedem i odem do tamo. Il sedi kući ili smisli nešto. Tatin rođak mi je predložio ovaj posao ali mi je bila misaona imenica 1600 maraka za aparat i blic. Sreća od njega sam dobio pozajmicu od hiljadu a ostatak je tata “ušao platu u minus”.Radim tri godine i ona druga mi je bila rekordna kada sam čisto zaradio 5300 KM. U prevodu zaradim kao i na gajbama ali ne ide mi pola na troškove a radim dosta manje. Imam 21 godinu i dosta mi je za “normalan” život bez letovanja i zimovanja. Ne pušim,ne pijem tako da se mogu obući i platiti knjige i oko škole šta treba.”

“Prošle sedmice su me zvali iz Poreske da “ugovore svadbu”.Bilo mi je čudno što me ne pita za kvalitet,ideje i slično nego na prvu pita za cene. Ajd možda je mlada trudna pa bi to što pre da obavi i neće da gubi vreme a može biti i da čovek “nema”. Neće video nego samo slike. Rekoh mu 250 KM jer samo jednu svadbu imam u septembru i gori mi barem još koja pre kraja “sezone”!

“Tad kreću pretnje! Kazna ti je naredni put kad te nazovem 3000 KM ako ne registruješ delatnost. Šta to znači,pitam! Kaže doprinosi otprilike 250 Km mesečno, 50 Km porez a za taksu podnesi zahtev da te oslobodimo prvu godinu. Imam li papirologije puno,pitam!Kaže to ti knjigovođa sredi! Kakav sad knjigovođa,pitam. Ma to ti je jeftino,nekih 70 KM mesečno,kaže!”

“Ma nema ništa od toga,kažem ja! Pa to je sve što zaradim da dam državi. To je tvoj problem,kaže meni inspektor! Ako to ne uradiš preko policije ćemo te naći! E tu mi je pukao film! Po gradu momke ubijaju i niko nezna ko a vi bi mene da tražite policijom. Mrš u p…. ……. ,sit sam vas više! Mi da umiremo od gladi dok vi kradete. Mrš!Svašta sam mu rekao………….”

Opirao se ne opirao epilog je ubrzo tu kao i za muzikante. Platićeš ili nećeš raditi posao od koga da platiš opet nećeš imati ništa. Moraćeš platiti inspektorovu platu od 1500 a za tebe šta ostane.

Postoji jedan izlaz, a on je uglavnom preko Save pa u beli svet!

semberske.com

 

 

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.