Februar 22, 2020

Šta krije tajanstvena komora u Keopsovoj piramidi

Šta krije tajanstvena komora u Keopsovoj piramidi

Na temelju svojih studija, Magli smatra da je prijestolje faraona Khufua ili Keopsa smješteno unutar komore

Prema novoj analizi drevnih religijskih tekstova, u velikoj praznini koja je otkrivena krajem prošle godine u Keopsovoj piramidi u Gizi moglo bi se nalaziti željezno prijestolje izrađeno od meteora.

Direktor Odjela za matematiku i profesor arheoastronomije na Univerzitetu Politecnico u Milanu Giulio Magli proučavao je tekstove o piramidama, vjerske spise urezane u zidove Piramide oko 2400. godine prije Krista.

Na temelju svojih studija, Magli smatra da je prijestolje faraona Khufua ili Keopsa smješteno unutar komore.

-Naravno, to ne bi bilo istopljeno željezo, nego meteoritsko željezo koje je palo s neba u obliku željeznih meteorita – kaže Magli u svom radu.

Objašnjavajući strukturu piramide, Magli navodi da prije dolaska u veliku pogrebnu komoru postoji galerija te da je novootkrivena soba iznad ove galerije, ali da nema praktičnu funkciju.

Magli nudi moguće tumačenje koje je u skladu s postojećim spoznajama o egipatskoj pogrebnoj religiji, kao što je dokumentirano u tekstovima o piramidama.

– U tim je tekstovima rečeno da će faraon, prije dolaska do zvijezda na sjeveru, morati proći kroz “nebeska vrata” i sjesti na “željezno prijestolje” – pojašnjava Magli.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.