September 20, 2018

Šta se krije iza priče o navodnom srpskom špijunu koji je upao u Bondstil

Šta se krije iza priče o navodnom srpskom špijunu koji je upao u Bondstil

Šta se krije iza vesti da je u dobro čuvanu vojnu bazu Sjedinjenih američkih država na Kosovu, Bondstil, uspeo da uđe P.M, navodni šijun, saradnik CIA i srpskih bezbednosnih službi?

Ova vest odjeknula je i u srpskoj i kosovskoj javnosti, a ujedno je i otvorila niz pitanja – kako je moguće da u tako dobro čuvanu vojnu bazu neko praktično samo ušeta, pa da se tamo još i zadrži nekoliko sati, ali i kakav to špijun na takav način uopšte ulazi u neku vojnu utvrdu?

Odgovor je čini se jednostavan. Prema saznanjima “Blica”, taj čovek zapravo uopšte nije uspeo da uđe u Bondstil, već je zaustavljen već na kapiji, a vojnici su odmah pozvali kosovsku policiju koja ga je privela.

Prema prvim informacijama, koje je objavio portal “Kossev” prenoseći saznanja prištinskog lista “Koha”, njemu je Osnovni sud u Uroševcu odredio jednomesečni pritvor zbog sumnje da se lažno predstavljao kao saradnik CIA-e i službe za borbu protiv terorizma srpske policije.

Izvori “Blica” iz kosovskih institucija kažu da nije bilo ni govora da prođe neopaženo kroz ozbiljne mere bezbednosti, kakve postoje u Bondstilu.

– Čovek je došao do kapije, ali su vojnici koji rade na obezbeđenju “Bondstila” odmah pozvali kosovsku policiju, jer su na osnovu njegovog ponašanja posumnjali da ima neke druge, psihološke probleme. Policija je odmah došla, i odvela ga, tako da se nije desilo ništa poput nekakvog upada ili bilo čega sličnog – priča naš izvor.

“Blic” je ovim povodom kontaktirao i KFOR, čije su snage stacionirane u američkoj bazi “Bondstil” kod Uroševca na KiM, gde su nam rekli sledeće:

– Jedna osoba je pokušala da uđe u bazu bez neophodne legitimacije. Zaustavljen je u pešačkoj zoni, na ulazu i ispitan od naših zvaničnika. On nije ušao u kamp Bondstil, a na ulazu se zadržao oko sat i po vremena, dok nije stigla kosovska policija. Na osnovu njegovih navoda, koje je izneo tokom ispitivanja, predat je kosovskoj policiji, koja je otvorila istragu – rekli su u KFOR-u za “Blic”.

U bezbednosnim institucijama Srbije danas nije bilo moguće dobiti informacije o identitetu osobe koja je, prema napisima medija, pritvorena u Uroševcu, kao ni o čitavom ovom slučaju.

Inače, priča o navodnom upadu P.M. u Bondstil, koja je objavljena u medijima, ima gotovo filmski zaplet.

Prema navodima prištinske štampe, P.M. je uhapšen u petak nakon što je ušao u kamp američke vojske “Bondstil” u blizini Uroševca. Tokom saslušanja, policiji je privedeni izjavio da je u Prištinu stigao autobusom koji saobraća na liniji Priština-Beograd, a da je potom u Bondstil stigao drugim autobusom.

Kako su naveli, on je u bazi američke vojske proveo oko tri sata. Kada mu je zatražen američki pasoš, on je naveo da ga je izgubio u Luksemburgu.

– U stvari, u Luksemburgu su mi opljačkani svi pasoši i lične stvari – rekao je on policiji.

Srpski mediji su preneli da je reč o sprskom penzioneru Petru M. (66), koji je, nakon što je doputovao iz Beograda, pokušao da uđe u američku vojnu bazu.

I u januaru jedna osoba uhapšena zbog pokušaja upada u Bondstil

Inače, ovo nije prvi put da neko pokušava da nelegalno uđe u Bondstil. Jedna osoba privedena je u januaru ove godine i poslata u pritvor zbog sumnja se nelegalnog ulaska u američki vojni kamp, čime je, kako je tada navedeno, stvoren rizik po međunarodnu zaštitu.

Prema izveštaju policije, saopšteno je da su bezbednosne jedinice KFOR-a u Bondstilu prijavile da je jedna osoba prešla ogradu i nelegalno ušla u kamp.

Policija je uspela da uhapsi osumnjičenog za kojeg se, prema policijskom izveštaju, sumnja da je psihički oboleo. Policija u izveštaju takođe navela da to nije prvi put da je osumnjičeni učinio istu stvar.

Po nalogu tužioca osumnjičeni je upućen u pritvor.

Blic/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.