October 16, 2018

Šta treba da znate, ako idete u Grčku…

Šta treba da znate, ako idete u Grčku…

Grčka je ove godine prilično popularna destinacija za građane BiH. Evo i nekoliko osnovnih informacija o cijenama, putovanju, popularnim ljetovalištima i plažama.

Veliki broj građana BiH koristi godišnji odmor za ljetovanje na moru, kako na obalima Jadrana, tako i na drugim destinacijama.

Ove godine primjetno je da je sve više onih koji su se odlučili za odlazak u Grčku, bilo preko agencija, bilo u sopstvenom aranžmanu.

S obzirom da sa aerodroma u BiH nema letova za Grčku, a putovanje preko aredroma Nikola Tesla u Beogradu iziskuje dodatno vrijeme i troškove, veliki broj građana koji putuje u ovu turističku zemlju ide vlastitim automobilom što ima i svojih mana, ali i prednosti.

U narednim redovima donosimo vam iskustva reportera MONDA i nekoliko osnovnih savjeta i informacija kada je riječ o putovanju i ljetovanju u Grčkoj.

Putovanje do ljetovališta u Grčkoj konkretno iz Banjaluke dugo je najmanje 1000 kilometara, pa je poželjno, posebno ako putujete sa djecom, da „prepolovite“ put noćenjem na jugu Srbije ili u Makedoniji.

Popularna mjesta za to su Niš, motel Predejane na jugu Srbije, kao i odmorišta na Dojranskom jezeru i jezeru Mladost u Makedoniji.

Cijene noćenja se kreću od 20 do 40 evra za apartman, a preko popularnog sajta booking.com često se mogu naći i dodatni popusti.

Za one koji ljetuju u Olimpijskoj regiji ili prvom prstenu Halkidikija idealno je spavanje u Srbiji, dok je turističko mjestašce Star Dojran na Dojranskom jezeru idealno za one koji su se uputili na malo udaljenije destinacije u Grčkoj.

Kada je u pitanju samo putovanje, evo i osnovnih informacija o onome bez čega ne možete da krenete na put.

Podrazumijeva se da putujete vozilom koje ste prethodno servisirali, a jedna od vrlo korisnih opcija je dodatno odiguranje koje možete da uzmete u Auto-moto savezu RS da uzmete za slučaj da ostanete u kvaru van zemlje. Ono će vas koštati 30 KM, a pokriva čitav kontinentalni dio Evrope (ne uključuje ostrva).

Za put kroz Makedoniju i Grčku obavezno je posjedovanje zelenog kartona, čija cijena iznosi 5 evra i vadi se u nekoj od osiguravajućih kuća, ako ga već niste izvadili prilikom registracije. Osim zelenog kartona obavezno je posjedovanje protivpožarnog aparata, bilo da putujete putničkim automobilom ili kombijem. PP aparat u spreju možete kupiti u prodavnicama auto-dijelova i njegova cijena se kreće od 16 evra pa na više. Vozači koji nose naočare za vid, obavezni su u Grčkoj da posjeduju i rezervne.

GrčkaFoto: MONDO/Goran Arbutina

Najjednostavniji i uglavnom najbrži način da stignete od Banjaluke do Grčke je autoputem kroz Hrvatsku, međutim, s obzirom na gužve na graničnim prelazima u posljednjih nekoliko dana, posebno između Hrvatske i Srbije, alternativni pravac je preko Bijeljine i graničnih prelaza Rača i Pavlovića most.

Ukoliko se odlučite za put kroz Hrvatsku, cijena putarine za dionicu od Okučana do Lipovca (granice sa Srbijom) iznosi 11,50 evra u jednom pravcu, a isto toliko koštaće vas putarina za kompletno putovanje autoputem kroz Srbiju.

Od toga iznosa 3 evra plaćate za dionicu od Šida do Šimanovaca (ulaska u Beograd), 6,5 evra ćete platiti autoput Beograd-Niš, a do granice sa Makedonijom još dva puta plaća se putarina, jednom 1,5 evro i jednom pola evra.

Putarina u Makedoniji iznosi 4,5 evra, odnosno tri puta po 1,50 evro ili 60 denara. Za kombi vozila ona je skuplja za pola evra, tako da ukupno iznosi 6 evra. Ovdje je moguće uštediti plaćanjem u denarima jer za jedan evro dobijete 60 denara, a novac možete promijeniti na benzinskim pumpama po ulasku u Makedoniju.

S obzirom na velike gužve, pogotovo vikendom, na graničnom prelazu Gevgelija/Evzoni preporuka reportera MONDA je da koristite granični prelaz Dojran na Dojranskom jezeru. Nakon što prođete Demir kapiju isključite se sa autoputa na izlazu Valandovo i nastavite putem koji prolazi kroz istoimeno mjesto ka mjestu Nov Dojran, potom i Star Dojran, a na izlasku iz ovog mjesta je granični prelaz na kojem su gužve prava rijetkost, u šta smo se i sami uvjerili.

gRČKAFoto: MONDO

Nakon što pređete granicu postoji mogućnost da se vratite na autoput ka Solunu, ali preporučujemo da umjesto toga put do Soluna nastavite brzom cestom preko Kilkisa. Dovoljno je da pratite putokaze za Solun – Thessaloniki, put je u dobrom stanju, a nećete ni izgubiti mnogo vremena s obzirom da je ograničenje brzine 90 kilometara na sat. Ukoliko idete ovim putem za Halkidiki izbjeći ćete i dobar dio autoputa oko Soluna, na kojima zna biti gužve. Nakon uključenja na autoput u Solunu postoje brojni putokazi tako da ćete i bez GPS navigacije lako stići do Halkidikija ili drugih destinacija, a autoput se ne plaća.

Jedno od najpopularnijih ljetovališta za ljude sa ovih prostora su olimpijska regija te Halkidiki, na čijem prvom prstenu – Kasandri su dobro poznata ljetovališta Polihrono, Hanioti i Pefkohori, na drugom – Sitoniji, su Neos Marmaras i Sarti, dok se na posljednjem prstu nalazi Sveta gora, na kojoj su pravoslavni manastiri.

Cijene smještaja na Halkidikiju nisu ništa više od onih na hrvatskom primorju, čak su i povoljnije, pa tako prosječna cijena za apartman za 5 do 6 osoba na odličnoj lokaciji sa kuhinjom, klimom i kablovskom TV iznosi 70 evra.

Manji apartmani ili oni koji nisu odmah uz plažu, te oni koji su u manjim turističkim mjestima koštaju značajno manje, odnosno oko 40-50 evra po danu. Poželjna je rezervacija nekoliko mjeseci ranije s obzirom da je već u aprilu većina apartmana na najboljim lokacijama već zauzeta.

GrčkaFoto: MONDO/Goran Arbutina

Važna napomena kod traženja smještaja je da treba provjeriti da li on podrazumijeva i mjesto za parking jer pojedina mjesta, poput Pefkohorija imaju problem sa nedostatkom parkinga. U slučaju nepropisnog parkiranja grčka policija na licu mjesta skida registarske tablice, koje je zatim moguće uzeti u policijskoj stanici uz plaćanje kazne od 80 evra.

Grčka je poznata po dugim pješčanim plažama i kristalno čistom i toplom moru. U ovom tekstu nećemo predstavljati prirodne ljepote ove zemlje već ćemo spomenuti samo neke od plaža i sadržaje i cijene na njima.

Na većini plaža postoje uređeni i neuređeni dijelovi, odnosno dijelovi na kojima je moguće staviti svoje ležaljke, peškire i suncobrane, te dijelovi na kojima se plaća iznajmljivanje navedenog.

Za iznajmljivanje dvije ležaljke i suncobrana u Haniotiju potrebno je izdvojiti od 6 do 8 evra, a na nekim plažama dovoljno je naručiti piće u beach baru i dobijete ležaljke gratis.

GrčkaFoto: MONDO/Goran Arbutina

Cijena kafe, u zavisnosti od lokala, ali i vrste koju pijete kreće se od 1,5 evra do 3 evra, a isti je slučaj sa pivom, koje ćete u giros restoranu platiti 1,5 evra (0,5 litre) a na plaži i do 3 evra. Pomenuti giros kreće se od 2 do 3 evra, a cijene u restoranima i tavernama nisu daleko od onih kod nas. Tako ćete u većini restorana i taverni picu platiti od 5 do 7 evra, paste 4-6 evra, a meni za dvoje (meso ili riba) od 11 do 25 evra, negdje uz uključeno pola litre vina.

S obzirom da voda iz česme uglavnom nije za piće u Grčkoj se pije isključivo flaširana voda, ali ona nije skupa i u barovima i restoranima ćete flašicu od pola litre platiti 0,50 evra ili dobiti gratis uz kafu. U marketima pola litre vode je 0,30 evra, a u većim marketima i 0,14 evra, dok je litar i po vode oko 0,50 KM.

Cijene u marketima, posebno onim većim, kojih ima gotovo u svakom popularnijem ljetovalištu, su nešto malo više nego kod nas, a neke stvari su na istom nivou ili čak i jeftinije. Pomenućemo samo neke…

Tako je npr. kilogram nektarina 1 evro, breskve 1,50, dok je grožđe 2,50-4,00 evra.

Hljeb košta 0,80 evra, kifle 0,30 evra, a ni mliječni proizvodi nisu skupi pa je jogurt od 0,40 do 0,60 evra, mlijeko oko 1,80 evra… Za one koji pripremaju hranu u apartmanima korisna informacija je da ne treba da brinu kada su u pitanju cijene mesa. Kilogram svinjetine je npr. 4 evra, piletina košta od 2,20 do 4 evra po kilogramu, dok su suhomesnati proizvodi nešto skuplji nego kod nas, ali ipak jeftiniji nego u Hrvatskoj.

Veliki broj proizvoda proizvodi se u Grčkoj tako da su njihove cijene prihvatljive, litru soka od narandže (100%) možete da kupite za 1,10 evra, sokići za djecu od 0,2 dcl koštaju od 0,40 do 0,65 evra, a gazirani sokovi poput Coca-cole koštaju 1 evro (0,5l). Grčka piva koštaju od 0,80 evra za limenku 0,33l, do 1,25 za 0,5l, dok su uvozna nešto skuplja.

GrčkaFoto: MONDO/Goran Arbutina

Za turiste koji ljetuju na Kasandri, obavezna je posjeta plaži Ksenija koja se nalazi nekoliko kilometara pored Pefhohorija i koja je zbog najsitnijeg pijeska i velikog plićaka idealna za porodice sa djecom.

I ovdje imate dijelove gdje možete koristiti svoje ležaljke, a ukoliko želite da ih iznajmite cijena je 5-6 evra (dve ili tri ležaljke i suncobran) dok su u beach barovima besplatne uz konzumaciju pića. Treba spomenuti, da u tom slučaju nije dozvoljeno unošenje hrane, pića i grickalica. Oni koji dolaze na ovu plažu mogu lako naći parking, istina neuređen, ali zemljani parking odmah je uz plažu i ne plaća se.

Jedno od mjesta koje treba posjetiti na Kasandri su i plaže pored gradića Posidi, koji se nalazi na zapadnoj obali. Sa jedne strane rta, odnosno pješčanog spruda, je gradska plaža, a sa druge jedna od najljepših plaža na prvom prstenu Halkidikija – Egeopelagitika.

Riječ je o dugoj, pješčanoj plaži sa plićakom koji je idealan za djecu, i na kome se nalazi nekoliko uređenih beach barova. Jedan od najpopularnijih i najbolje uređenih je Cocus na kojem imate besplatan parking, bar, fast food restoran, teretanu, igralište za djecu, kao i besprijekorno održavan toalet.

Dvije ležaljke, sofu i suncobran ćete platiti 6 evra za cijeli dan, hrana (hot dog, burgeri, sendviči) je od 2,5 do 4 evra, kafa 2,5-3 evra, koliko je i pivo, kokteli su 7-9 evra, a vodu ćete dobiti gratis.

Brojni turisti koji ljetuju u Grčkoj na povratku se odlučuju za posjetu Solunu, pri čemu se preporučuje obilazak Zejtinlika – srpskog vojničkog groblja, Bijele kule, Aleksandrovog parka, te crkve svetog Dimitrija, zaštitinika Soluna u čijoj je blizini i Aristotelov trg.

Ulaz na Bijelu kulu plaća se tri evra, a u neposrednoj blizini je pristanište brodića-kafea koji će vas za cijenu naručenog pića (kafa 4 evra, cijeđeni sokovi 5 evra…) provozati pola sata po zalivu i imaćete priliku da vidite Solun sa mora, kao i luku.

Za one koji žele u šoping preporučuje se ulica Tsimiski u kojoj su broje radnje poznatih svjetskih brendova.

Vozačima se preporučuje oprez zbog velike gužve i činjenice da se saobraćajni propisi ne poštuju baš striktno, tako da ćete uprkos zelenom svjetlu na semaforu morati da pripazite na pješake, koji vrlo slobodno prelaze ulicu kada god vide priliku za to

Izvor: Mondo

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.