August 09, 2020

I STARO I MLADO UZIMA VIJAGRU Problem sa potencijom ima 400.000 muškaraca u BiH

I STARO I MLADO UZIMA VIJAGRU Problem sa potencijom ima 400.000 muškaraca u BiH

Preparate za potenciju poput levitre, vijagre, cijalisa i afričke šljive… kupuju svi, od srednjoškolaca do penzionera.

Ove vrste tableta idu kao halva u BiH, tvrde urolozi, otkrivajući nam da je prodaja preparata za potenciju poslednjih godina porasla za čak sto posto.

Na porast broja pacijenata s ovim problemom u našoj zemlji ukazao je u razgovoru za Dnevni avaz i vodeći stručnjak u BiH za rešavanje problema erektilne disfunkcije, Dželaludin Junuzović, šef Klinike za urologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Rizične grupe

– O ovom problemu izneo sam podatke 2007. godine, tada je navedeno da oko 300.000 muškaraca u BiH ima problem s erektilnom disfunkcijom. Taj broj u ovih skoro deset godina povećan je na oko 400.000. Dodatni razlog je što starosna skala ide prema dolje, pa i momci od 25 do 30 godina već počinju imati probleme – otkriva Junuzović, koji je autor dve knjige koje se bave isključivo ovim problemom muškaraca BiH.

On je otkrio i da se pacijenti s ovim problemom vrlo retko usude doći na Kliniku i obaviti pregled.

– Neretko se dešava da samoinicijativno uzimaju lekova putem oglasa, što je veoma loše. Raspolažemo podacima o slučajevima sa smrtnim ishodima i u svetu i kod nas – navodi on.

Govoreći o tome koji faktori utiču na erektilnu disfunkciju, otkriva da je na prvom mestu stres, zatim uzimanje veće količine alkohola, nikotina ili veće količine psihogenih supstanci. Rizična grupa su i dijabetičari, osobe s povredama donje kičme…

Kvalitet života

– Sve to mogu biti razlozi nastanka erektilne disfunkcije. Gojazne osobe, one koje se slabo kreću, koje imaju hipertenziju, sve su to rizične grupe. Dakle, zbog uzimanja određenih lekova može doći do erektilne disfunkcije – pojašnjava on.

Snježana Milićević, urolog Univerzitetskog kliničkog centra RS, navodi da se uzroci erektilne disfunkcije mogu podeliti na organske i na one psihogene prirode. Takođe, ne treba zanemariti ni kombinirane etiološke faktore koji veoma često mogu biti prisutni.

– Erektilna disfunkcija, kao benigno oboljenje, ima značajan uticaj na fizičko i psihosocijalno zdravlje i ima signifikantan utecaj na kvalitet života muškaraca i njihovih partnera.

Međutim, postoji visok nivo dokaza da erektilna disfunkcija može biti rana manifestacija ishemijske koronarne bolesti i da samim tim često predstavlja prvi znak mogućih neželjenih kardiovaskularnih incidenata, te zbog toga ne smeje biti potcenjen – objašnjava Milićevićeva.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.