Septembar 21, 2020

Stečajni upravnik “Bobar banke” traži razrešenje sa dužnosti

Stečajni upravnik “Bobar banke” traži razrešenje sa dužnosti

Stečajni upravnik bijeljinske “Bobar banke” Lazo Đurđević podneo je zahtev za razrešenje sa ove dužnosti.

U zahtevu koji je u ponedeljak uputio Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, Đurđević nije detaljnije obrazložio ovaj potez.

– Obraćam vam se sa zahtevom da me razrešite dužnosti stečajnog upravnika “Bobar banke” u stečaju jer nisam u mogućnosti da više vodim ovaj postupak – naveo je Đurđević u svom zahtevu, piše Capital.

Đurđević danas nije hteo da kaže zbog čega je podneo zahtev za razrešenje uz obrazloženje da ne daje izjave telefonom.

Stečaj u “Bobar banci” pokrenut je krajem januara ove godine, a za stečajnog upravnika imenovan je Đurđević.

Lazo Đurđević je stečajni upravnik koji vodi ubedljivo najviše stečajnih postupaka u RS, a među najznačajnijim svakako su stečaj Fabrike glinice “Birač“, Fabrike šećera Bijeljina i stečaj u Bobar banci.

Pored tih, Đurđević vodi i stečaj u “Panafleksu”, Rudniku “Miljevina”, “Trudbeniku” iz Doboja i drugim.

Lazo Đurđević jedan je od stečajnih upravnika koje je, prema navodima iz optužnice koja je podignuta protiv sudije Okružnog privrednog suda u Bijeljini Alide Nađ-Mađarac, ona nezakonito imenovala u nekoliko firmi i time im omogućila da zarade nekoliko desetina hiljada maraka godišnje.

Sudija Alida Nađ – Mađarac krajem aprila je suspendovana sa ove funkcije, a u optužnici koja je podignuta protiv nje stoji da je mimo Zakona o stečaju za stečajne upravnike imenovala Lazu Đurđevića, Miodraga Petrovića i Gorana Markovića u više stečajnih postupaka, iako stečajni upravnik može da vodi samo jedan stečajni postupak, a samo izuzetno dva.

Optužnicu podignutu 10. aprila, koja je tereti da je kao sudija u sudskom postupku imala cilj da drugom pribavi korist, Okružni sud u Bijeljini potvrdio je 14. aprila, a potom je Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH donela odluku o suspenziji do okončanja krivičnog postupka.

Prema navodima optužnice, zakon je prekršila i jer je Đurđevića, koji je iz Šamca, imenovala za upravnika iako on nije sa područja mesne nadležnosti Okružnog privrednog suda u Bijeljini, nego Okružnog privrednog suda u Doboju.

Đurđevića je od 8. aprila 2013. do kraja 2016. godine imenovala za stečajnog upravnika u velikim i značajnim preduzećima – u Rudniku olova i cinka “Sase” Srebrenica, u “Panafleksu” Bijeljina, Fabrici glinice “Birač” Zvornik, Fabrici šećera Bijeljina, te u firmi “Leder” Bijeljina.

Optužena je da je Đurđevića, suprotno Zakonu o bankama, imenovala i za stečajnog upravnika Bobar banke, iako je propisano da za stečajnog upravnika može biti imenovano samo lice koje ima bankarsko iskustvo.

Navedeno je da je rešenje o imenovanju donela dan pre stupanja na snagu tog zakona 25. januara da bi izbegla njegovu primenu.

 Izvor: Capital

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.