October 17, 2018

Stoku prodaju putem interneta

Stoku prodaju putem interneta

Krupna stoka je proterana sa banjalučke stočne pijace, ali stvar je spasao internet, gde seljaci kače slike životinja, cenu i „karakteristike“.

Nekada je pijačni dan bio obeležen crvenom bojom u kalendaru svakog seljaka jer je dolazak na stočnu pijacu bio prilika da se urede, sretnu poznanike, razmene iskustva i podele savete.

Međutim, na banjalučkoj stočnoj pijaci pre 7 godina je zabranjena prodaja krupne stoke, pa se trgovina morala preseliti na internet i mahom se obavlja iz udobnih fotelja, klikom miša.

Na jednom od onlajn oglašivača Banjalučani nude sve – od pilića, do konja. Pojedini domaćini su objavili čak i svoju fotografiju, da se zna čije je to rasno grlo.

Danijel Divljak iz Goleša preko oglasa prodaje kravu i tele jer mu je daleko da ih vozi u Omarsku ili Stričiće, a preko interneta mu je, kaže, i ugodnije.

“Zovu sa svih strana jer im se krava svidela na slici, a odgovara im i cena. Prodao sam tako dosta stoke, ali najviše me nerviraju oni što nude zamenu za sve i svašta”, kaže Danijel.

Nisu retki oni koji goveda nude u zamenu za automobil, dva konja za kamion, kozu za ugalj ili stado ovaca za traktor. Na nekadašnjoj stočnoj pijaci, posetioca sa ovakvom ponudom verovatno bi samo mrko pogledali.

Ko želi da stoku pazaruje na internetu, ipak ne može bez odgovarajućeg predznanja jer nije retkost da prodavci koriste „stručnu terminologiju“. Ali zato, kome je ova oblast bliska, razumeće zašto je u pojedinim oglasima navedeno i to koliko životinja ima zuba.

Seljaci kažu da je ovakvo trgovanje čistije jer nema neprijatnih mirisa i neće isprljati paradne cipele, ali nema ni mnogo draži.

Nema onog uzbuđenja zbog toga što je sutra pijačni dan, niti nestrpljenja da se čuju najnovije vesti iz Banjaluke.

Banjalučanin koji se predstavio kao Milenko preko novina prodaje skoro nov samar. Za 3 dana oglas je pogledalo skoro 400 ljudi, ali poziv iz „EuroBlica“ mu je bio prvi.

“Samar mi samo smeta, a dosta je očuvan, pa ga cenim 70 maraka. Ne biste verovali šta sam sve prodao preko oglasa, ali očigledno svaka roba ima svoga kupca”, kaže ovaj Banjalučanin.

Njegovo mišljenje potvrđuju drugi oglasi preko kojih se prodaju bočice za parfeme, diplome, cirkusne životinje, ali i iznajmljuju muževi.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.