October 21, 2018

Štulić: Bregović je uvijek kasnio 10 godina za mnom

Štulić: Bregović je uvijek kasnio 10 godina za mnom

“Pjevao sam sa pet godina. Brega se nije protegnuo do 15. godine, ali zato u muzici kasni čitavu deceniju za mnom. Ja sam skroz na bitu, a on je sredina puta u kompoziciji. Počeo je da komponuje 1970, a ja to radim od 1963. Ja sam takozvana eolska struja, bitnička. To je za Bregu špansko selo”, ispričao je Branimir Džoni Štulić u posljednjem intervjuu.

Nekadašnji vođa “Azre” smatra da danas više nema dobrih autora.

“Kada sam počinjao, bili su samo pjevači, a kompozitora je bilo malo, kao i sada. Možda Bregović i Dedić, a ja sam bio prvi kompozitor koji je stvarao svoju muziku. Poludim kada vidim ove ‘vikipedije’ koje pišu smokvari. Prosto uvredljivo”, kaže Štulić.

On ističe da je bio jedini na prostoru bivše Jugoslavije koji je “imao program od svojih pjesama”

“Pola repertoara na koncertu Bijelog dugmeta bile su tuđe pjesme”, rekao je Štulić.

U razgovoru, koji dobrim dijelom bio posvećen njegovom odnosu prema Goranu Bregoviću, Štulić je poručio da je on prvi na Balkanu svirao sevdah, “prije Bregovića i svih ostalih”.

U drugim osvrtima bio je još oštriji prema Bregoviću. Krenulo je pričom o bitnicima i samodefinisanju u kontekstu jugoslovenskog rokenrola.

“Nikada nisam bio roker, ja sam bitnik. Rok je došao sa hipicima, ja sam izgledao kao hipik, ali nikad to nisam bio. Uvijek sam bio bitnik, crno-bijeli film, nikada nisam bio kolor”, kaže Štulić.

On je zaključio da “roker ne znači ništa”.

“Čak nisam ni pušio. Nisam mogao da podnosim cigarete i dim. Jedino sam propušio kada samo počeo da prevodim ove je*ene klasike, a kako ne mogu da pušim cigaretu, napravim džoint, legnem, on me uspori i onda mogu red po red da radim. Inače, pri zdravoj pameti i svijesti, koji normalan čovjek može stotinu hiljada linija da prevodi red po red”, objašnjava Džoni.

U intervjuu se prisjetio i vlastitog djetinjstva.

“Sjećam se kao sad, sa šest godina sam čitao i latinicu i ćirilicu. Nevjerovatno kako je bilo napredno vrijeme. Čitao sam stripove Den Deri, za koje nisu baš znali u Americi i Engleskoj. Kekec je 1957. počeo da izlazi sa tim stripovima i ja sam kao dijete gutao sve te futurističke stvari. Pjevao sam ‘Dajanu’ od Pola Enke, ali sa domaćom tekstom ‘O Dajana, volim te, skini gaće, molim te, da ti vidim… Nisam znao šta to znači, ali sam pjevao sa pet godina”, ispričao je Štulić.

(Večernje novosti)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.