September 23, 2018

SUMORNA SLIKA Poskupeli struja, gorivo… Šta je sledeće na redu?

SUMORNA SLIKA Poskupeli struja, gorivo… Šta je sledeće na redu?

Na građane su se ove godine obrušila poskupljenja koja će se posebno odraziti na kućne budžete onih koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem.

„Sezonu“ novih finansijskih udara na džep potrošača otvorilo je poskupljenje struje, čija je cena za domaćinstva početkom maja skočila za skoro 5,5 odsto. Nakon samo dva meseca, Savet ministara BiH dao je zeleno svetlo za povećanje akciza na gorivo, i to za 15 pfeniga po litru, što će privrednike i građane na godišnjem nivou u proseku koštati dodatnih pola milijarde KM.

Pored poskupljenja goriva, vozači u Srpskoj suočavaju se i sa skokom cene registracije vozila, koja će biti skuplja od 10 do čak 100 KM.

Trenutno se “krčkaju” i izmene Zakona o RTV sistemima koje bi, ako prođu, mogle da iznedre oporezivanje plata radnika od 0,9 odsto za RTV taksu. To znači da bi domaćinstvo sa dva zaposlena člana umesto dosadašnjih 7,5, za ovu taksu mesečno moralo da plati duplo više.

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

U udruženjima potrošača naglašavaju da je već sasvim jasno da će ova godina proći u znaku poskupljenja, naglasivši da su ona prvenstveno rezultat nedomaćinskog ponašanja onih koji gazduju pomenutim resursima.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, ističe za “EuroBlic” da je reč o velikom udaru na džep građana, koji ne mogu da izbegnu plaćanje usluga koje su u poslednje vreme značajno poskupile.

Foto: Ilustracija / Promo

– Oni moraju da plaćaju struju i RTV taksu, inače će se suočiti sa kaznama. Automobili su, takođe, potreba, tako da vozači nemaju izbora nego da kupuju skuplje gorivo i plaćaju skuplju registraciju. Međutim, njihov standard je ionako loš, tako da ga bilo kakva poskupljenja dodatno srozavaju. Naime, naše plate i penzije su, u odnosu na troškove života, u samom dnu primanja u regionu – ističe Petrović.

Većina životari

U RS se četvrtina zaposlenih suočava sa neredovnom isplatom plata i još neredovnijom uplatom doprinosa koja se u značajnom broju preduzeća „otegnula“ i na nekoliko godina.

Zvanične statistike pokazuju da od ukupnog broja onih koji su zaposleni, čak 36.000 dirinči za minimalnih 370 KM, čak i manje od toga.

S druge strane, od 264.000 zaposlenih u RS, 104.000 radi za platu u rasponu od minimalca do 610 KM, dok troškovi za jednu skromnu četvoročlanu porodicu koštaju 1.870 KM mesečno.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.