September 23, 2018

SUROVA STRANA BIH Bijeljinac odlazi u Slovačku da bi mogao da prehrani suprugu i ćerku

SUROVA STRANA BIH Bijeljinac odlazi u Slovačku da bi mogao da prehrani suprugu i ćerku

Trbuhom za kruhom – tako govori većina onih koji su odlučili da bolje sutra pronađu u Slovačkoj, zemlji u koju hrli sve više ljudi sa ovih prostora.

Autobusi su puni, a u poslednjoj turi koja je otišla iz Banjaluke bili su Savo i Samir. Upoznali su pred polazak. Obojica pričaju da su se na odlazak odlučili zbog dece.

– Pa najveći faktor je nedostatak posla. Ja sam oženjen, imam suprugu, devojčicu koja ide u prvi razred – komentariše Samir Dedić iz Doboja.

– Idem tamo da radim, da bih mogao da zaradim da bih imao određena novčana sredstva za sebe a i za moju decu – kaže Savo Pajić iz Bijeljine.

Bilo je i onih čija su deca otišla. Kažu da im nije lako, ali se nadaju da će im, negde drugde biti bolje.

– Ide da radi. Nema ovde šta. Mora dete ići. Ona je to našla sama preko interneta. Danas ništa nije sigurno pa ni ovo. Ne znam, valjda je sigurno dok ovoliki svet ide – komentar je jednog oca koji ispraća svoju ćerku za Slovačku.

Sve je sigurno, uveravaju iz agencije za posredovanje pri zapošljavanju koja šalje radnike iz BiH u Slovačku. Dosad su u tu zemlju poslali na stotine ljudi.

– Odlaze i mladi, odlaze i stariji ljudi. Odlaze na tri meseca, od nove godine odlaze i na godinu dana. Oni dobijaju i boravišnu i radnu dozvolu ako idu na godinu dana. Ako idu na tri meseca oni idu kao sezonski radnici na rad u EU. Oni svi tamo sklapaju ugovore sa firmama u koje idu. Ugovore o radu i o isplatama. I oni tamo bivaju prijavljeni preko biroa rada u Slovačkoj – ističe predstavnik firme koja posreduje u zapošljavanju, piše ATV.

Većinom se rade fizički poslovi u proizvodnim pogonima. Smeštaj se ne plaća a plata je do 650 evra. Samir i Savo s početka priča kažu da to nje bog zna kakva para ali će, makar nešto evra, mesečno poslati kući.

Izvor: ATV

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.