Sve manje gostiju s Bliskog istoka dolazi u BiH // I Arapi počeli zaobilaziti BiH, otišli u Srbiju!

Sve manje gostiju s Bliskog istoka dolazi u BiH //  I Arapi počeli zaobilaziti BiH, otišli u Srbiju!

Sudeći prema podacima Službe za poslove sa strancima, koji još nisu konačni, sve je manji broj Arapa, odnosno turista i onih koji poslovno dolaze iz arapskih zemalja u BiH. 

Ovakav trend zabilježen je još početkom godine. Prema tim podacima, u Bosnu i Hercegovinu je u prvih pet mjeseci ušlo 17.840 turista iz arapskih zemalja. U odnosu na isti period lani, to je manje za skoro deset posto.

Ogromne investicije

Najveći pad broja dolazaka zabilježen je iz Bahreina, Kuvajta, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Da se taj trend nastavio, potvrdio nam je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

– Neki pad jeste, ali ćemo tačne podatke imati krajem godine, kad budemo sastavljali izvještaj. Tada ćemo tačno znati koliki je to procent – navodi Ujić.

O razlozima manjeg dolaska Arapa u BiH nije mogao govoriti, ali ističe da se destinacije turista i poslovnih ljudi mijenjaju.

Potvrdio je i činjenicu da je arapskih turista sve više u susjednim zemljama, najviše u Srbiji.

– Srbija je sada dosta ispred nas kad je ova statistika u pitanju. Osim turizma, tu su i ogromne, milionske investicije iz arapskih zemalja. Od “Beograda na vodi”, investicija u Nišu, gradnje nove luke, investicija u prehranu – kaže Ujić.

Promjena destinacija

On, ipak, dodaje da to što je turista i dolazaka iz arapskih zemalja ove godine manje, ne mora značiti da će se tako i nastaviti.

– Vidjet ćemo šta će se dešavati. Nema tu pravila. Oni mijenjaju destinacije. Traže druge lokacije za odmor i investicije. A možda se njihov broj i poveća do kraja godine ili već iduće – zaključio je Ujić.

Navala Kineza

Dok je Arapa sve manje, Ujić ističe da je evidentna “navala Kineza”.

– Imamo ogromno povećanje dolazaka Kineza, ne samo turista. Kineske kompanije dolaze, žele investirati i neke su već investirale. Nekoliko je milionskih investicija o kojima se malo priča. Osim toga, mi mnogo izvozimo u Kinu – naveo je Ujić.

/avaz/

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.