Sve manje plate za strance u Njemačkoj

Sve manje plate za strance u Njemačkoj

Prema analizi njemačke Savezne agencije za rad, o kojoj pišu berlinske dnevne novine Die Welt, prosječna bruto plata u Njemačkoj za osobe koje rade puno radno vrijeme i plaćaju sve socijalne doprinose, krajem 2017. je iznosila 3. 209 evra mjesečno. Bruto plata je plata prije odbijanja socijalnih doprinosa i poreza.

Radnici koji imaju njemačko državljanstvo zarađivali su prosječno 3.294 evra, dok su stranci prosječno zarađivali 2.463 evra. Razlika je, dakle, 22 odsto.

Ali, i između stranaca postoje razlike. Najlošije su plaćeni radnici iz zemalja iz kojih posljednjih godina dolazi najviše tražilaca azila (Sirija, Afganistan, Irak, Nigerija, Eritreja, Iran, Pakistan i Somalija). Oni prosječno zarađuju 1.839 evra mjesečno bruto. 

I te razlike vrijede za sve nivoe zanimanja – pomoćne radnike, kvalifikovane radnike, specijaliste i stručnjake.

Prema analizi Savezne agencije za rad i stranci koji imaju iste kvalifikacije i rade isti posao zarađuju djelomično znatno manje. Kao pomoćni radnici Nijemci zarađuju prosječno 2.313 evra bruto, stranci kao pomoći radnici zarađuju prosječno 1.918 evra bruto, dok stranci iz osam zemalja iz kojih dolazi najviše tražilaca azila kao pomoćni radnici zarađuju prosječno 1.647 evra bruto.

Sličan jaz se vidi i kod stručnjaka (akademski obrazovanih i drugih visoko kvalifikovanih osoba): Nijemci zarađuju prosječno mjesečno 5.333 evra bruto, stranci 4.960 evra bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem tražilaca azila 4.394 evra bruto. Razlike se uočavaju i kad Nijemci i stranci s istom kvalifikacijom obavljaju isti posao.

Najmanja razlika između Nijemaca i stranaca je na poslovima koji su ionako najlošije plaćeni. Kod čistača i čistačica primjera radi Nijemci zarađuju 1.765 evra bruto, stranci 1.761 evro bruto. 

Analiza Savezne agencije za rad pokazuje takođe da u Njemačkoj ne manjka radne snage. Jer, u prošloj godini je bilo prosječno 796.000 nepopunjenih radnih mjesta, dok je nezaposlenih bilo prosječno 2.300.000, dakle tri puta više. Pritom su kao nezaposlene vođene samo one osobe koje su odmah mogle preuzeti posao, dakle nisu bile bolesne ili na nekoj prekvalifikaciji. Ukupno je posao u 2018. u Njemačkoj tražilo prosječno 4.400.000 osoba.

(Deutsche Welle)


About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.