Sve više novih voćnjaka na području Lopara: Žive od prodaje šljiva

Sve više novih voćnjaka na području Lopara: Žive od prodaje šljiva

Na području Lopara voćarstvo je jedna od najvažnijih privrednih grada, a zasađeno je 700.000 stabala šljive i drugog voća.

Prošle godine zasađeno je i pedesetak hektara novih voćnjaka. Osim opštinske uprave, koja je ove godine izdvojila 60.000 maraka, i resornog ministarstva u Vladi RS, pomoć poljoprivrednicima u podizanju novih voćnjaka i zasada jagodičastog voća pružaju i donatori, ali i komercijalna preduzeća koja kreditiraju zasnivanje proizvodnje.

Mnoge porodice na Majevici tradicionalno se bave voćarstvom, pa i samostalno obnavljaju voćnjake.

Na imanju Slavka Lukića u punom rodu je 200 stabala šljive, te su prošle godine imali pet tona voća.

– Imamo klimatske i prirodne preduslove za proizvodnju šljive. Majevička šljiva i rakija poznate su u celom svetu. Zadovoljan sam rodom, a bilo bi još bolje da imamo mogućnost navodnjavanja, kap po kap. Vode, međutim, nemamo za to. Preduzimamo sve što možemo da ova proizvodnja postane što isplativija. Privreda ne radi, posla nema, a od nečega se mora živeti – kaže ovaj domaćin.

Odlični prirodni uslovi i iskustvo u ovom poslu ipak nisu dovoljni da bi se od voćarstva dobro živelo.

Potrebno je povećanje parcela na kojima se podižu voćnjaci i primena savremenih agrotehničkih mera, ali i organizovan otkup kome se nadaju majevički voćari.

Za razliku od šljive, koja je dosta jeftina, jagodičasto voće ima visoku cenu pa se nekoliko porodica odlučilo i na sadnju malina koja je nova na ovom području. Pionir u ovoj proizvodnji je i Rade Tešić.

– Nemamo ni otkupne stanice, pa za sada gledamo da proizvedemo, a kasnije ćemo videti kome i pod kojim uslovima da isporučimo. Nadam se da će se problem plasmana rešiti, jer bih rado povećao površine pod ovom kuluturom. Malina je na ceni pa očekujemo dobru računicu – kaže Tešić.

Opština Lopare dala je na korišćenje 48 hektara zemljišta preduzeću Fruktum d.o.o za sadnju novih voćnjaka u selu Mačkovac.

Na opštinskoj zemlji ranije je bio voćnjak bivše poljoprivredne zadruge. Jednoj italijanskoj kompaniji dato je na korišćenje zemljište površine 30 hektara, ali su nakon sadnje na delu parcele Italijani odustali od posla.

Opština raspolaže sa još oko 250 hektara, na kojoj planiraju podizanje novih voćnjaka.

– Pre šest godina opština je podelila besplatno 90.000 sadnica šljive koje su zasađene na imanjima 120 poljoprivrednika – podseća načelnik opštine Lopare Rado Savić.

On ističe da mnoge projekte realizuju zahvljujući i Agenciji za pružanje stručnih usluga u poljoprivrededi RS, resornom ministarstvu i Vladi RS, te da očekuju da će  nadležne republičke institucije i u narednom periodu imati sluha za njihove potrebe.

– Nama je u interesu da se zemljište koje je zapušteno očisti i uredi i da se tu organizuje proizvodnja. Podržaćemo sve koji žele da investiraju i ovo zemljište privedu nameni. Imamo sve veći interes i za proizvodnju jagodičastog voća, jagode i maline – istakao je Savić.

Edukacija proizvođača

Načelnik Lopara Rado Savić kaže za „EuroBlic“ da opštinska uprava provodi i edukaciju proizvođača.

– Nastojimo da dovedemo stručnjake kako bi savetima pomogli našim voćarima – kaže načelnik ove majevičke opštine.

U lokalnoj upravi kažu da će intenzivnije raditi i na izgradnji prerađivačkih kapciteta. U saradnji sa Udruženjem Dijaspora – Majevica planirano je da se izgradi više sušara i hladnjača u kojima bi se čuvalo voće.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.