October 21, 2018

Svi srpski putevi vode ka Egeju ove godine

Svi srpski putevi vode ka Egeju ove godine

Sezona u Grčkoj počela, veliki broj naših turista već na plažama. Hoteli malo skuplji nego prošle godine. Cene apartmana u julu i avgustu od 40 do 60 evra po danu

DILEMA je razjašnjena još prošle jeseni, kada je veliki broj naših ljudi, direktno ili posredstvom agencija, rezervisao ovogodišnji odmor u nekom od mnogobrojnih mesta Grčke. Već tada je bilo jasno da će ova zemlja ponovo biti najpopularnije odredište srpskih turista i da će možda čak i za 15 odsto imati veću posećenost nego prošle godine, kada je u njoj boravilo između 850.000 i 900.000 gostiju iz Srbije.

Brojkama se hvali statistika, a naše ljude interesuje šta ih čeka na plažama Egejskog, Jonskog i Sredozemnog mora i kako će tih dana, najčešće desetak, uživati u Grčkoj – od Krfa, Rodosa, Tasosa, Asprovalte, tri “prsta” Halkidikija, Uranopolisa, pa do Paralije, Katerinija, Olimpske regije, Santorinija… Zanima ih, makar zato što su mnogi aranžmane već uplatili ili su dali kaparu za apartmane, kako su se njihovi domaćini pripremili za navalu gostiju, ne samo iz naše zemlje, već i sa celog Balkana, iz Nemačke, Rusije, Engleske, skandinavskih zemalja, pa čak i iz Turske.

– Odmah da razjasnimo, cene su neznatno povećane, i to ne u svim hotelima, a trošak za smeštaj u apartmanima uglavnom je ostao isti, što znači da će u julu i avgustu oni koštati od 40 do 60 evra po danu. Broj osoba nije ograničen, najčešće su to porodice sa dvoje dece, mada ima i onih koji povedu i baku da brine o potomstvu. Prema tome, priče da je u Grčkoj sve poskupelo su “naduvane”. Da je nešto poskupelo, tačno je, ali ništa drastično. Još ne znamo ni kako ćemo naplaćivati boravišnu taksu, ko će izdavati potvrde turistima i da li će im, na izlasku iz zemlje,tražiti takav dokument

Neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine stvorilo je uslove da sezona u solunskoj regiji počne još sredinom maja. More je tada bilo hladno i u njega su ulazili samo najhrabriji, ali je zato sada odlično za kupanje, kafići na plažama odavno rade, ima dovoljno ležaljki… Osim “starih”, zadovoljnih gostiju, od kojih su mnogi još prošlog leta vlasnicima apartmana poručili da im čuvaju mesto za ovogodišnju sezonu, stići će i novi turisti, željni dobrog odmora, kupanja, kupovine, zabave i raznovrsne hrane, u kojoj dominiraju giros, suvlaki, masline i domaći sir. Kao pride idu, naravno, i grčke poslastice.

 

Domaćini gostima savetuju da smeštaj blagovremeno rezervišu, kako im se ne bi dogodilo da noć, sa decom, provedu u automobilu ili da lutaju po okolnim mestima u potrazi za apartmanima. Jer, nekad se apartman lako pronađe, a nekad ga, kao za inat, nema jer je sve popunjeno. Naši turisti su se ovajdili u maju zato što su za prevoz i desetodnevni smeštaj plaćali samo stotinak evra. Jedino što tada nisu mogli da se kupaju, izuzimajući ludo hrabre Ruse kojima tako hladno more uopšte nije smetalo.

Gotovo je sigurno da će pojedini naši turisti i ovoga puta u prtljažnicima automobila i autobusa poneti nešto namirnica, iako znaju da grčki propisi to zabranjuju. Ali oni za to ne mare. Idu na rizik, pa šta bude, uvereni da će na odmoru tako potrošiti manje novca. Ipak, treba imati u vidu da namirnice poput hleba, mleka, sira, mesa, ribe nisu poskupele u odnosu na prošlo leto. Apartmani i hoteli su jeftiniji i u junu, što daje mogućnost da ovih dana krenete put Egeja. Dočekaće vas uređene plaže, ali i kafa s flašicom vode po ceni od dva i po evra. U cenu je uračunato i korišćenje ležaljke. Najveći broj naših ljudi se hranom snabdeva u velikim marketima. Po povoljnim cenama prednjači “Lidl”, a tu su i “Masutis”, “Galaksijas” i druge trgovinske kuće koje su uvek dobro snabdevene. Putevi kroz Makedoniju su ove sezone bolji nego lane, završen je i poslednji deo auto-puta, mada je moguće da će tokom leta biti radova na starim deonicama. Na putu do Soluna vas čeka i nova naplatna rampa, odmah posle graničnog prelaza “Evzoni”, a putarina iznosi 1,8 evra. Ako krećete iz Beograda, putarina će vas na tri naplatne rampe kroz Srbiju ukupno koštati 1.090 dinara, a kroz Makedoniji tri i po ili pet evra, zavisno da li plaćate u denarima.

Ako do Tasosa ili Halkidikija krenete preko Bugarske, u Srbiji je potrebno platiti 990 dinara, dok se u Bugarskoj plaćaju vinjete, koje koštaju osam evra za sedam, odnosno 15 evra za 30 dana. Na tom putu, u Grčkoj ćete na jednoj naplatnoj rampi platiti 2,4 evra. Preporuka je da rezervoar s gorivom napunite u Bugarskoj ili Makedoniji, jer su tamo i cene najpovoljnije.

CENE HRANE

* Meso 5-8

* Mleko 1-1,20

* Hleb od 0,80

* Sir 5-8

* Jaja (10 kom.) 2,5

* Ajran (jogurt) 1

* Kiselo mleko 1-1,5

* Krompir 0,80

* Riba 5-20

* Piletina 4-5,5

* Maslinovo ulje 6-9

* Kafa 96 gr 1,45

* Benzin bezolovni 98 1,69

Cene su u evrima

/novosti/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.