Septembar 23, 2020

“SVOM SNAGOM U GLAVU” Krenula protestna šetnja protiv nasilja u Beogradu

“SVOM SNAGOM U GLAVU” Krenula protestna šetnja protiv nasilja u Beogradu

Okupljanjem na platovu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu večeras su počeli protesti opozicije, najavljeni kao građanska protestna šetnja protiv nasilja. Nakon obraćanja glumca Branislava Trifunovića, okuljeni su formirali kolonu i krenuli u protestnu šetnju ka Skupštini Srbije.

U protestima pod parolom “Stop krvavim košuljama” učestvuju predstavnici Saveza za Srbiju (SZS), ali ih predvode javne ličnosti – glumci Mirjana Karanović i Branislav Trifunović, kao i košarkaški trener Duško Vujošević.

Kako javljaju reporteri Blica, saobraćaj u Vasinoj ulici u centru Beograda je obstavljen, a simpatizeri i građani se okupljaju iz različitih pravaca. Štenja će, kako je ranije najavljeno, biti organizovana od Trga Republike do Skupštine Srbije.

Okupljeni nose transparetnte sa natpisima “Štanglom u reforme”, “Svom snagom u glavu”, “Otvorite medije, ne glave opozicije”, “Uvek pištaljka, nikad više puška” i pištaljke…

– Drago mi je što ste ovde a ne na Tviteru i Fejsbuku. Bitno je da ste shvatili da se ova broba ne može voditi palcem već nogama, rukama i grlom – rekao je Branislav Trifunović u obraćanju okuljenima.

Foto: D. Milenković/RAS Srbija

On je političarima iz opozicije poručio da će “ovo sigurno proći”, i da kada “oni dođu na vlast ne dozvole da se njihovi prethodnici opet vrate”.

– Ne dozvolite da se oni koji su bili u ovoj priči vrate. Ako se to desi i za vas imamo nešto – rekao je on.

Kako je objasnio Mirjana Karanović i Duško Vujošević neće se obratiti prisutnima, iako je tako ranije najavljeno.

Među okupljenima je većina lidera opozicionih stranaka okupljenih u Savez za Srbiju, Dragan Đilas sa djecom, Borislav Stefanović, ali i javne ličnosti.

Povod za održavanje šetnje je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, koji je prije nešto više od dvije sedmice zajedno sa Bobanom Jovanovićem i Markom Dimićem, aktivistima Levice Srbije, pretučen uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu.

Zbog povreda glave Stefanović je 23. novembra prebačen u Urgentni centar, Jovanoviću su izbijena dva zuba i rasječena mu je usna, a Dimić je zadobio više udaraca u glavu. Privedena su trojica muškaraca, Š. M., Ž. M., G. D., koji su osumnjičeni za napad, a Osnovni sud u Kruševcu odredio im je pritvor do 30 dana.

Jedna protestna šetnja već je održana u Kruševcu.

(Blic)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.