April 06, 2020

TAČNO U 16.53! Supermjesec će danas biti vidljiv i iz BiH

TAČNO U 16.53! Supermjesec će danas biti vidljiv i iz BiH

U sumrak, u 16:53, Supermjesec će bljesnuti u punom sjaju iznad Bosne i cijele planete.Supermjesec nastaje kada se naš prirodni satelit Zemlji približi na razdaljinu ispod 360.000 kilometara. Naime, mjesečeva orbita je elipsa i Mjesec može biti nama najbliži (perigej) ili najdalji, (apogej).

Naravno, kada nam je bliži, on je sjajniji i njegov prečnik na nebu je veći. Godišnje obično imamo tri do četiri Supermjeseca. Tada imamo veće plime i osjeke, saopšteno iz Astronomskog društva Orion.
Astronomski gledano, Supermjesec nije ništa posebno, ali za javnost i popularnu kulturu taj događaj je posljednjih decenija poprimio značaj koji ova pojava sama po sebi, nema.
Ali, ako to služi popularizaciji astronomije, a služi, onda živio Supermjesec. Treba imati na umu da i Mladi mjesec može biti Supermjesec, ali ga tada ne vidimo. Jedino, kada su totalna pomračenja Sunca u pitanju, tada, ako je Supermjesec u igri, ova pojava traje znatno duže jer je prečnik Mjeseca na nebu veći od Sunčevog.

U svakom slučaju, ako je vedro, izađite i pogledajte prema nebu. Supermjesec će vas obasjati znatno snažnije nego inače i uživajte u ovom fenomenu. Slijedeći Supermjesec desit će se 21. marta ove godine, piše Klix.

/SRPSKAINFO/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.