October 16, 2018

Tihomir Nestorović predstavio novi roman

Tihomir Nestorović predstavio novi roman

U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini predstavljen je roman „Ilinčići“ književnika Tihomira Nestorovića. Ovo je petnaesta knjiga Nestorovićeve proze, a peti roman ovoga autora u izdanju novosadskog „Prometeja“.

„Ilinčići su samo još jedna sveska mojih kazivanja o zavičaju, a zavičaj mi je od birčanskih brda, pa kroz zvorničko Podrinje, s obje strane rijeke Drine, kroz Mačvu, Jadar, Pocerinu, Semberiju, Podmajevicu i Srem preko rijeke Save. U tim ravnicama, na dvijema rijekama i okolnim pobrđima, proveo sam svoj život. Pamtio ljude i događaje, a sada sve to pretačem u prozu”, kaže Nestorović.

“Roman je svjedočenje o hercegovačkim familijama koje su se pred kraj osamnaestog vijeka doseljavale u blagorodnu ravnicu iz krševitog zavičaja, ali i njihovim potomcima koji su postali ravničari. Neobični Čedomir Ilinčić, u romanu je u ulozi glavnog junaka, ujedno je i metafora za sve Semberce porijeklom sa krševitog juga, koji svojom bogatom i uvjerljivom ispovijesti pribavlja neohodan materijal za romanesknu nadgradnju”, napisala je u recenziji Nestorovićeve knjige recenzent, književni kritičar iz Beograda Radmila Popović.

Autor je rekao i da su u romanu istinite priče i kazivanja o starom, gorštačkom, i novom, ravničarskom zavičaju sadašnjih Semberaca. O njihovom životu u minula dva i po vijeka pored rijeka Save i Drine: o njihovim stradanjima, opstanku, očuvanju identiteta i moralnih vrijednosti.

Prije „Ilinčića“ Nestorović je objavio romane: „Miona Bročanska“, „Dvije dodole“, „Jana“ i „Teodor“, a pripremljen je za štampu i njegov šesti roman „Jablanovi Snene Zvijezde“.

Objavio je i još devet zbirki pripovjedaka, ali i četiri monografije o Semberiji i Sembercima.

Predstavljanju „Ilinčića“ prisustvovao je veliki broj Semberaca, potomaka nekadašnjih doseljenika iz Hercegovine i autorovih prijatelja.

Odlomke iz romana čitale su njegove kolege, novinari BN televizije – Ivana Erić i Dalibor Mrdić, a mladi violinista iz Beograda, takođe potomak starih gorštaka Filip Đorđević, izveo je odlomke iz Koncerta “Četiri godišnja doba“ Antonija Vivaldija.

(BN televizija)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.