Decembar 15, 2019

TIPIČNO Srbin iz Nemačke planirao biznis u Srbiji, oterali ga VIDEO

TIPIČNO Srbin iz Nemačke planirao biznis u Srbiji, oterali ga  VIDEO

Tomas Marinković je, posle 48 godina života u Nemačkoj, odlučio da se vrati u Srbiju i pokrene biznis vredan 3 miliona evra.

Međutim, zbog propusta države, on je odlučio da svoj biznis ipak preseli u Rumuniju.

Tomas je sa lokalnom samoupravom u Negotinu prvobitno postigao dogovor o investiciji vrednioj 3 miliona evra. Kako kaže, ništa nije ispoštovano, pa sav kapital ulaže umesto u Srbiju – u Rumuniju.

Nakon 48 godina boravka u Nemačkoj Marinković je odlučio da zarađeni novac uloži tamo gde su mu koreni. Odlučio je da kupi zemlju u Velesnici kod Kladova.

Iskrčio je i pripremio zemlju, nabavio sadnice i a imao je u planu da na proleće podigne 50 hektara borovnica.

“Borovnica je voćka koja je vrlo profitabilna. Berba dolazi u trenutku kada tog voća nema ni u Nemačkoj ni u celo Zapadnoj Evropi. Postigli smo dobru cenu”, rekao je Tomas koji ovaj potez vidi kao promenu u životu, ali i biznis.

A onda su usledili i problemi…

Investicija vredna nekoliko miliona evra neće zaživeti, nezainteresovanost lokalne samouprave i propust države da u dogovoreno vreme iskoristi novac iz predpristupnih fondova, nateralo je ovog čoveka na jednu vrlo nepopularnu meru.

“Doneli smo odluku da idemo u Rumuniju da posadimo te sadnice koje su kupljene u Nemačkoj, jer tamo dobijamo daleko veće subvencije nego što je u Srbiji moguće dobiti“, ističe on.

“Nikoga to ne interesuje, u Srbiji ih ne interesuje da li hoćeš da ulažeš, jer ovde treba da se otvori 15, 20 radnih mesta za stalno, 500 do 600 sezonskih radnika kada bi bili u punoj berbi. Nema svrhe, mi odlazimo odavde“, dodaje on.

Zemlja će ostati, ali prave investicije odlaze u Rumuniji. Radi se u vrlo ozbiljnom novcu i kako kaže nema nameru da ih baci. Dodaje da je zbog toga tužan…

A ko ih je kako kaže zavarao, i čiji su ovo propusti, opširnije u video prilogu:

Izvor: B92

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.