Decembar 14, 2019

TROPSKI TALAS – gori od Londona do Sibira

TROPSKI TALAS – gori od Londona do Sibira

Čitavu Evropu pogodile su visoke temperature, a u Britaniji je zabeležen najtopliji dan u junu u poslednjih 40 godina.

U Portugalu, više od 1.000 vatrogasaca se i dalje bori sa šumskim požarom koji je izbio proteklog vikenda i u kome su stradale 64 osobe, prenosi AFP.

Hladnije vreme je pogodovalo njihovim naporima da obuzdaju vatru, međutim termometri i dalje beleže oko 35 stepeni po celzijusu – nivo koji od Evrope pravi rernu, uključujući Italiju, Austriju, Holandiju i čak Švajcarske Alpe.

U Hrvatskoj su, takođe, izbila dva požara na južnom delu jadranske obale, što je primoralo lokalne vlasti da narede evakuaciju 800 turista, iako je plamen sada pod kontrolom.

“Tačno je da smo se uplašili. Sa prozora hotelske sobe izgledalo je kao da je požar na vratima”, rekla je švedska turistkinja lokalnim medijima.

Na severnoj hemisferi, na kojoj je počeo letnji solisticij, vatrogasci su na oprezu i u Austriji, gde se organizuje obeležavanje najdužeg dana u godini paljenjem vatri na festivalu Svetog Jovana.

U Italiji, prognostičari kažu da bi trenutni toplotni talas mogao da bude najjači u poslednjih 15 godina, sa temperaturama koje su i za osam stepeni iznad godišnjeg proseka – u Milanu je zabeleženo 39, a u Alpima, na visini od 1.000 metara i do 30 stepeni.

Studija objavljena u ponedeljak upozorava da će ekstremni toplotni talasi postati sve uobičajeniji širom sveta, čak i ako je porast temperature ograničen na dva stepena Celzijusa.

“Čak i ako nadmašimo, po Pariskom sporazumu o klimatskim promenama zacrtanih dva stepena Celzijusa, izloženost stanovništva smrtonosnoj toploti biće veća za oko 50 odsto do 2100. godine”, rekao je AFP-u Kamilo Mora, autor studije.

U Britaniji, gde su zabeležene rekordne temperature, u Gildfordu, južno od Londona, put se topio, a motorciklisti su ga uporedili sa čokoladom na vrelom suncu.

Izvor: youtube/mondo

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.