September 23, 2018

TURSKI RADARI na putevima Srpske: MUP RS izabrao PRIVATNE PARTNERE u poslu “teškom” 12,5 miliona KM

TURSKI RADARI na putevima Srpske: MUP RS izabrao PRIVATNE PARTNERE u poslu “teškom” 12,5 miliona KM

Republiku Srpsku kamerama i radarima pokriće  firme „Inovatraffic holding“ iz Nemačke „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S.“ iz Turske i „WKB Consulting“ iz Banjaluke odlučio je ministar Dragan Lukač prilikom izbora privatnog partnera u poslu teškom 12,5 miliona KM.

Oko 100 stacioniranih i 15 mobilnih radara biće postavljeno širom Republike, ove firme ugovor s MUP potpisaće na period od deset godina, a prihod od naplaćenih kazni deliće se pola–pola, piše Capital.ba.

Vlada RS odobrenje za sklapanje javno-privatnog partnerstva dala je u martu prošle godine, a studijom ekonomske opravdanosti predviđeno je da stotinu radara godišnje zaradi 21,6 miliona KM na osnovu predviđenih 745.084 kazni.

To praktično znači da će ove privatne kompanije u narednoj deceniji zaraditi ogroman novac, jer se procenjuje da bi uloženih 12,5 miliona maraka mogle da vrate već za nešto više od godinu dana. Svaka naredna godina donosiće im čistu zaradu. Odabrane firme imaju obavezu da uspostave kompletan sistem.

– Postupak izbora privatnog partnera okončan je donošenjem rešenja ministra od 6. februara. Na javni poziv MUP RS za javno-privatno partnerstvo stigle su tri prijave. U skladu sa studijom ekonomske opravdanosti, period na koji se zaključuje ugovor je deset godina, dok raspodjela prihoda od naplaćenih prekršajnih kazni iznosi po 50 odsto. Obaveze i prava javnog i privatnog partnera biće utvrđene ugovorom o javno-privatnom partnerstvu – kazali su u MUP za Capital.ba.

Zanimljivo, javni poziv za odabir privatnog partnera MUP je raspisao još početkom juna prošle godine, a konkurs je zatvoren 17 jula. Čak sedam meseci se većalo koji privatni partner će uložiti novac koji će mu se kroz desetogodišnji ugovor višestruko vratiti.

Lukač je nedavno izjavio da MUP traži privatnog partnera, jer Vlada u ovom trenutku nema novac potreban za kupovinu radara, a da su oni potrebni.

Sistem bi, prema tvrdnjama iz MUP, u funkciji trebalo da bude najkasnije 24 meseca od dana potpisivanja ugovora.

Inače, Vlada RS nije prihvatila zaključak Odbora Narodne skupštine za bezbednost kojim je traženo da se odustane od projekta kroz javno-privatno partnerstvo te da se ovaj posao finansira sredstvima RS i tako izbegne podela dobiti od naplate kazni sa privatnikom.

Zaključak o odbacivanju javno-privatnog partnerstva Odbor je usvojio 11. decembra prošle godine

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.