Januar 21, 2020

U Bijeljini obilježen Dan Roma

U Bijeljini obilježen Dan Roma

Predstavljanjem romske kulture s ciljem podizanja svijesti o problemima sa kojima se ova populacija suočava, Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ obilježilo je danas u Bijeljini Međunarodni dan Roma.
Program je počeo defileom Roma kroz centar grada, nakon čega je na platou ispred Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ intornirana himna i podignuta romska zastava.

  • Čestitam Romima njihov dan, a Grad Bijeljina će nastaviti da vodi računa o svim svojim sugrađanima kao i do sada, bez obzira na vjeru i naciju, ili neku drugu vrstu pripadnosti. Kada je riječ o Romima Gradska uprava nastoji da ih podstakne na obrazovanje, jer želimo da kao obrazovani građani postanu ravnopravni članovi društva i kao dio tih nastojanja plaćamo osnovcima romske nacionalnosti užinu u školama. Takođe, sa međunarodnim institucijama radimo projekte stambenog zbrinjavanja, da bismo najugroženijim romskim porodicama obezbijedili krov nad glavom, ali i projekte koji im pomažu da ekonomski osnaže i omoguće sebi zaradu – naveo je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, dodajući da je„Otaharin“ od velike koristi Gradskoj upravi i da je ovo Udruženje zapravo spona između građana i uprave.
    Predsjednik Udruženja „Otaharin“ Dragan Joković je podsjetio da će ove godine biti izgrađena zgrada sa šest stanova za socijalno ugrožene romske porodice.
  • Pomažemo im i u zapošljavanju, pa smo zaposlili četiri majke Romkinje u socijalnom preduzeću koje vodi Udruženje, a takav vid ekonomskog osnaživanja je najbolji način da se pomogne Romima – pojasnio je Joković, ističući da cijelo društvo mora zajedno da radi na rušenju predrasuda o Romima, jer rana udaja i prosjačenje nisu tradicija ove nacionalne manjine kao što se često može čuti.
    Predsjednik Udruženja žena Romkinja Sabira Hašimović podsjetila je da mjesec dana aktivizma Roma počinje 8. marta i traje do 8. aprila.
  • Naše Udruženje ima pedesetak korisnica kojima pomažemo u skladu sa mogućnostima. Pomažemo im tako što ih zapošljavamo u socijalno preduzeće, pri upisu djece u školu, ali i u drugim administrativnim poslovima kada im je neophodna pomoć – istakla je Hašimovićeva.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.