September 21, 2018

U Bijeljini od ponedjeljka festival “Dani komedije”

U Bijeljini od ponedjeljka festival “Dani komedije”

U Bijeljini će naredne sedmice biti održan 17. pozorišni festival “Dani komedije”. Učestvuju četiri pozorišne trupe iz Beograda i Gradsko banjalučko pozorište “Јazavac”.

Predstavom “Hor bečkih dječaka” beogradske agencije Јugoart, komedija mentaliteta, u kojoj igraju Predrag Ejdus, Slobodan Ninković i Irfan Mensur, u ponedjeljak će biti otvoren festival.

Drugog festivalskog dana publika će gledati predstavu “Istočni anđeo” agencije Scena, a u srijedu je izvođenje predstave “Malo blago” Gradskog pozorišta “Јazavac” iz Banjaluke.

Do kraja festivala biće odigrane i predstave “Frenki i Džoni” i “Udaj se muški”. Interesovanje za festival je veliko.

Slađana Lekić, direktorka Centra za kulturu “Semberija” kaže da su prezadovoljni prodajom karata, da je prodato 200 paketa ulaznica za sve predstave i da se traži karta više.

Pozorišna komedija ima težak zadatak da nasmije i razvedri publiku.

“Istorija ljudskog roda je istorija tragedije, a tragedija ima svoje ontološko o i empirijsko utemeljenje i kao takva se nametnula kao suština umjetnosti. Sa druge strane, paćenica komedija ima samo jedan pretežak zadatak a to je da izazove ljudima osmjeh na licima”, ističe Dušan Tuzlančić, predsjednik žirija festivala “Dani komedije”.

Organizator festivala “Dani komedije” je Centar za kulturu, a selektor je direktor Šabačkog narodnog pozorišta Zoran Karajić.

/RTRS/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.