October 22, 2018

U najpoznatiju fontanu na svijetu ubaci se TRI HILJADE EVRA dnevno

U najpoznatiju fontanu na svijetu ubaci se TRI HILJADE EVRA dnevno

Grad sagrađen na sedam brežuljaka slobodno možemo nazvati i gradom fontani. Naime, Rim ukupno ima preko 2.000 fontana, više od bilo kog drugog grada na svijetu, od čega pedesetak otpada na one koje se smatraju vrijednim istorijskim spomenicima.

Neke od njih su Fontana četiri rijeke koju je izgradio Bernini (kao uostalom i pola Rima) i Tritonova fontana, ali nijedna nije toliko poznata kao Fontana di Trevi.

Arhitekta Nikola Salvi zamislio je i dizajnirao ovu fontanu koja je dovršena 1762. godine, 11 godina nakon njegove smrti i nakon ukupno 30 godina izgradnje.

Trevi je najveća barokna fontana u Rimu i vjerovatno najpoznatija na svijetu. Poslužila je i kao mjesto mnogih reklama i filmova, a upravo je jedan film pojačao i naglasio tradiciju bacanja novčića u nju.

Nakon filma “Tri novčića u fontani” snimljenog 1954, građani i turisti počeli su da bacaju kovanice u fontanu, vjerujući da će im to donijeti sreću.

Bacanje sitniša u fontanu počelo je mnogo ranije. Briljantni Felinijev film “Dolče Vita” mnogo je zaslužniji za kasnije promovisanje fontane, jer je teško zaboraviti ulazak Anite Ekberg u najpoznatiju rimsku fontanu.

I prije toga vjerovalo se da ako popijete čašu vode iz fontane to donosi sreću i da ćete ponovno posjetiti Rim. Vremenom se ova legenda promijenila, pa se danas vjeruje da sreću i povratak donosi bacanje kovanice desnom rukom preko lijevog ramena, dok leđima stojite okrenuti fontani.

Po dogovoru s gradom, novac iz fontane svakodnevno skupljaju ljudi iz humanitarne organizacije Karitas i koriste ga za kupovinu hrane i pomaganje siromašnima, kako u Italiji, tako i u preko 200 različitih zemalja, piše punkufer.hr.

Prosječno, dnevno se iz fontane izvuče oko 3 hiljade evra, što znači da Fontana di Trevi godišnje donese više od milion evra.

(Punkfer.hr)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.