Februar 06, 2019

U podmajevičkim selima počela istraživanja etnomuzikologa Slaviše Јovića

U podmajevičkim selima počela istraživanja etnomuzikologa Slaviše Јovića
Srbi su narod s bogatom tradicijom i od najranijih vremena čuvaju svoje običaje. Međutim, zbog različitih istorijskih okolnosti, bili su izloženi iskušenjima očuvanja tradicije, pa su brojni običaji nestali ili su, jednostavno, potisnuti.

U podmajevičkim selima nedavno su počela istraživanja etnomuzikologa Slaviše Јovića koji želi da naučno sačuva tradiciju srpskog naroda u selima opštine Ugljevik i Lopare. U istraživanja se uključila i Srpska akademija nauka i umetnosti Beograd.

Slaviša Јović diplomirani vaspitač za tradicionalne igre već nekoliko mjeseci u podmajevičkim selima istražuje stare srpske običaje opština Ugljevik i Lopare. Traga i zapisuje o vremenima u kojim su se pjevale stare pjesme, igrale igre, nosili neobični odjevni predmeti, spremala hrana.

“Smatram da je neka moja dužnost da sačuvamo to autentično, ako ga uopšte možemo tako nazvati, jer je puno promjena doživjelo”, istkao je Јović.

U program istraživanja uključio se i antropolog Miloš Rašić sa Srpske akademije nauka i umetnosti Beograd.

“Kada završimo istraživanja objavićemo naučne publikacije kako bismo sve to dočarali široj javnosti”, najavio je Rašić.

Nedavno je u Centru za kulturu “Filip Višnjić” održao prvo stručno predavanje o folkloru i rezultatima dosadašnjeg istraživanja u podmajevičkim selima.

“Ono što je karakteristično za ovaj kraj jeste vokalna tradicija, odnosno pjevanje u troje, i ženske i muške vokalne grupe”, naveo je Јović.

“Njegov znalčaj je u tome što on terenski radi, jer još ima živh ljudi koji su radili na stanu i na drugim predmetima koje imamo na ovoj našoj etno postavci”, naglasio je direktor Centra za kulturu “Filip Višnjić” Ugljevik Predrag Vujević.

Slaviša Јović, između ostalog, planira da osnuje “etno-kamp” na ovom području koji bi pomogao, kaže, istraživanju i edukaciji mladih ljudi.

/rtrs/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.