December 11, 2018

U SEZONI GRIPE inspekcija “češlja” apoteke: Antibiotik samo na recept

U SEZONI GRIPE inspekcija “češlja” apoteke: Antibiotik samo na recept

Iako je ranijih godina pojava izdavanja lekova bez recepta bila znatno raširena, naročito kada su u pitanju antibiotici, sada je to značajno suzbijeno, ističu u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS.

– Samo povremeno u kontrolama uočimo recepte koji nisu propisani na adekvatnom obrascu i ne sadrže sve podatke koje mora sadržavati lekarski recept – istakli su u Inspektoratu.

Kako navode, Zdravstvena inspekcija je u ovoj godini u apotekama izvršila 72 kontrole te u tim kontrolama nisu utvrđene značajnije nepravilnosti kada je reč o izdavanju lekova, pišu Nezavisne novine.

Istakli su da su zbog zapažanja u prethodnim godinama imali sastanke sa zdravstvenim komorama, na kojima su, kako kažu, ukazivali da doktori medicine i stomatologije lekove koji imaju režim izdavanja na recept moraju propisivati na obrascu recepta koji sadrži propisane podatke o pacijentu, leku, propisivaču i izdavaču leka.

Podsećamo, novim pravilnikom je utvrđeno da će na recept biti izdavani lekovi poput raptena K, analgina 500 mg, brufena 400 mg i drugih koji su prie izdavanja ovog pravilnika mogli da se kupe bez recepta. To je izazvalo ogorčenje kod mnogih pacijenata, koji verbalno napadaju apotekare kad ih traže, a dobiju odgovor da moraju imati potvrdu tj. recept od doktora

Rada Amidžić, predsednica Farmaceutskog drušva RS, istakla je da se u skorije vrime očekuje realizacija sastanka svih učesnika u aktivnostima u vezi s propisivanjem lekova na recept.

– Uskoro treba da bude održan sastanak na kojem bi trebalo da učestvuju i predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Inspektorata RS, apotekari, doktori porodične medicine i ostali učesnici koji su ključni za dalji tok aktivnosti – rekla je Amidžićeva.

/nezavisne/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.