October 19, 2018

U Slovačkoj na snazi nova pravila kako bi se zaštitili bh. radnici

U Slovačkoj na snazi nova pravila kako bi se zaštitili bh. radnici

Brojni bh. radnici bili su žrtve prevare privatnih agencija i određenih firmi, najčešće iz Srbije, koje su pokušavale zaposliti “na crno” radnike iz BiH.

Nadali su se poslu i zaradi, ali ne samo da nisu ništa zaradili, nego su potrošili i ono što su ponijeli, a rodbina im je na kraju morala slati novac kako bi se vratili kući, piše Večernji list BiH.

Uslovi kao i domaćima

Zbog informacija o problemima s kojima su se bh. radnici suočili u Slovačkoj, Agencija za rad i zapošljavanje BiH kontaktirala je vlasti te zemlje kako bi se bh. državljane zaštitilo od prevara. Kontakti su urodili plodom. Pa tako u slučaju zapošljavanja državljana BiH preko agencija za posredovanje pri zapošljavanju ili agencija privremenog zaposlenja moraju se osigurati ualovi koji su minimalno jednaki onima u kojima rade i ostali zaposlenici kod tog poslodavca. Od 1. maja 2018. u Slovačkoj je stupilo na snagu pravo zaposlene osobe iz BiH na osiguran smještaj ako ju je uputio poslodavac iz BiH ili poslodavac u drugoj državi članici EU-a. – To se odnosi na radno vrijeme, odmor, godišnji odmor ili uvjete zarade. Obaveze poslodavca na smještaj, prijevoz i prehranu radnika upućenih privremeno iz BiH na teritorij Slovačke uređuju pravni propisi BiH – kazali su za Faktor iz ARZ BiH.

Prava radnika

Bh. radnici imaju pravo na radno vrijeme od najviše 40 sati sedmično, pauzu od 30 minuta ako je radno vrijeme duže od 6 sati, neprekidan dnevni odmor od minimalno 12 uzastopnih sati tokom 24 sata između kraja jednog i početka drugog radnog vremena, neprekidan odmor u sedmici – jedanput sedmično tokom dva uzastopna dana neprekidan odmor (subota i nedjelja ili nedjelja i ponedjeljak), osnovicu za obračun godišnjeg odmora od najmanje četiri sedmice, minimalnu platu od 480 eura mjesečno i obavezu poslodavca osigurati prehranu i doprinese za hranu u iznosu najmanjem 55% od cijene jela, a najviše pak za svaki obrok do 55% iznosa dnevnice. Socijalna sigurnost uključuje i zdravstveno osiguranje, a obavezni doprinosi uključuju penziono, osiguranje od ozljeda, invalidsko i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

/BUKA/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.