December 11, 2018

U SRPSKOJ 114.357 NEZAPOSLENIH, PO ZVANIČNIM PODACIMA: Bez posla i doktori nauka

U SRPSKOJ 114.357 NEZAPOSLENIH, PO ZVANIČNIM PODACIMA: Bez posla i doktori nauka

Alarmantni podaci zavoda za zapošljavanje RS, gde je na evidenciji sve više visokoobrazovanih. Neusklađenost tržišta rada i sistema obrazovanja uzima danak

VIŠEGODIŠNjA neusklađenost tržišta rada i sistema obrazovanja u Srpskoj ovih je dana “kulminirala” alarmantnom statistikom u Zavodu za zapošljavanje. Od ukupno 114.357 nezaposlenih, čak je 14 doktora nauka i 78 magistara!

– U okviru sedmog stepena (VSS) najmanje je evidentirano profesora matematike i fizike, lekara, stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija, ali bitno je istaći da od strane poslodavca za istim postoji potražnja. Analizirajući broj zaposlenih, najviše je zaposleno njih sa zanimanjem “finansijski radnik”, “diplomirani ekonomista” i “diplomirani pravnik”, iako su oni i dalje najbrojnija zanimanja na evidenciji nezaposlenih – objasnili su u Zavodu za zapošljavanje RS, za “Novosti”.

Iz Saveza sindikata Srpske ukazali su na to da je ovakva statistika rezultat loše sinergije potreba tržišta rada i obrazovnog sistema.

– Sama statistika sa Biroa ukazuje na to da situacija u Srpskoj nije dobra i da ju je potrebno menjati. Nemamo dovoljno dobru sinergiju potreba tržišta rada i obrazovnog sistema i nešto se pod hitno mora menjati. Savez sindikata je inicirao promenu zakonskih propisa vezano za reformu Zavoda za zapošljavanje koji bi trebalo da bude baš onaj pravi posrednik između potreba tržišta rada i onoga sa čim mi raspolažemo. Dakle, moramo da napravimo takav ambijent u kojem će se iskoristiti njihovo znanje i sposobnosti.

Mi ništa nemamo od tog doktora nauka, koji “sedeći” na birou ne može obezbediti egzistenciju sebi, potom dobit svom poslodavcu a potom i državi koja bi od toga mogla da ima određene doprinose – rekao je, za “Novosti”, generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković.

Stanković objašnjava da je direktna posledica ovakve statistike odlazak mladih nezaposlenih kadrova u inostranstvo.

– Potrebe tržišta i obrazovanja zaista moraju biti u korelaciji i moraju da jedno drugom prepoznaju potrebe, da izbegnemo hiperprodukciju kadrova koji su nam nepotrebni. Ti isti kadrovi kada ne mogu da se zaposle odlaze u Evropsku uniju i nažalost ne mogu ni tamo da rade te poslove za koje smo ih školovali već bilo šta, samo da svojoj porodici obezbede egzistenciju – dodao je Stanković.

Dug put do radnog mesta Foto J. Vujasinović

I Tijanu Radišu (35) iz Banjaluke deli samo doktorski rad do zvanja doktora primenjenih fizičkih aktivnosti, ali u svom dosadašnjem radnom veku, nema niti jednog dana radnog staža u Srpskoj, već se snalazi kako ume, tražeći načine da sebi i svojoj porodici obezbedi prihode.

– Kada sam magistrirala u oblasti primenjenih fizičkih aktivnosti, puna entuzijazma vratila sam se u svoju Banjaluku, smatrajući da ću lako doći do zaposlenja, s obzirom na to da sam u gradu jedna od ukupno dvoje sa tom diplomom. Znajući da je u Banjaluci mnogo dece sa posebnim potrebama u raznim institucijama i školama, verovala sam da ću vrlo lako dobiti i profesionalnu priliku da im pomognem. Međutim, kada sam počela da apliciram za radni odnos u tim institucijama, doživela sam ogromno razočaranje jer su se svi odgovori svodili na to da sam “prekvalifikovana”! – ispričala je Radiša.

Ipak, ona nije ostala da sedi kod kuće, već se posvetila honorarnim i povremenim poslovima. Trenutno sa velikim uspehom vodi škole plivanja i skijanja u Banjaluci i čeka prvu priliku da se odseli iz RS, koja nije prepoznala njen dugogodišnji trud da se kvalifikuje za profesiju koju voli.

STATISTIKA

OD ukupnog broja prijavljenih lica – 23.749 su NK radnici, 2.132 PK-NSS, 38.586 je KV radnika, 34.789 lica sa SSS, 804 VKV radnika, 1.408 lica sa VŠS, 12.153 lica sa VSS, 644 mastera, 78 magistara i 14 doktora nauka.

U IV stepenu stručne spreme (SSS) najviše je evidentirano finansijskih radnika i ekonomskih tehničara (6.508), mehaničara i mašinista (4.494), te maturanata gimnazije (4.187).

/Novosti/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.