Februar 21, 2020

U Švedskoj “problemi”: Država građanima vraća milijarde evra

U Švedskoj “problemi”: Država građanima vraća milijarde evra

Švedska vlada je suočena s neplaniranim refundiranjem poreza nakon što su građani tokom 2016. godine namjerno uplaćivali veće iznose novca u državnu kasu, što je posljedica negativnih kamata na štednju u zemlji.

Iako je povrat poreza normalna praksa u gotovo svim zemljama svijeta, Švedska bilježi nenormalno velike količine novca koji mora vratiti.

Prema informacijama koje je u srijedu objavila državna vlada, Švedska je kraj 2016. godine dočekala sa suficitom od 8,96 milijardi evra. Gotovo polovina suficita uzrokovana je prekomjernim plaćanjem poreza, što fizičkih, što pravnih osoba koje su tim putem zapravo htjele zaraditi.

S negativnim kamatama od -0,5 odsto, držanje novca u bankama zapravo može odnijeti novac s računa korisnika, umjesto da ga stvori. Zahvaljujući poreznom sistemu, Šveđani mogu “zaraditi” plaćajući veće količine poreza nego što je potrebno.

Naime, nagomilavanjem novca u poreznim računima građani mogu računati na državnu kamatu od 0,56 odsto, prenosi Business Insider.

Ovo je i više nego pogodno rješenje za građane, ali košta državnu vladu koja zbog toga ima opravdani razlog da Šveđane obeshrabri u upotrebi spomenute prakse.

(Klix.ba)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.