October 22, 2018

Ugljevik: Optuženi tvrde da nisu krivi za zloupotrebu

Ugljevik: Optuženi tvrde da nisu krivi za zloupotrebu

ČLANOVI uprave Rudnika i termoelektrane Ugljevik Svetozar Jovanović i Milijan Jovanović negirali su krivicu u Osnovnom sudu u Bijeljini po optužnici kojom se terete da su zloupotrebom službenog položaja oštetili RiTE za 77.338 maraka.

Iako je optužnica potvrđena u januaru ove godine početak suđenja još nije zakazan.

Svetozar Jovanović, aktuelni poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS, i Milijan Jovanović optužnicom se terete da su 2013. godine nezakonito dali saglasnost kojom je zemljište RiTE od 358 kvadrata u Bijeljini preneseno u svojinu i posed Dragana Neškovića i njegove kompanije “Nešković”, koji su tu sagradili ugostiteljski objekat.

U optužnici se navodi da je Milijan kao izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u RiTE Ugljevik 28. februara 2013. godine prekoračio granice svog ovlašćenja i bez održavanja sednice i odluke članova uprave RiTE, u ime tadašnjeg direktora Ante Gajića, potpisao saglasnost u predmetu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) o zahtevu firme “Nešković” za utvrđivanje površine zemljišta za redovnu upotrebu zgrade na parceli u Bijeljini.

Svetozar se tereti da je kao rukovodilac organizaciono pravnog sektora RiTE Ugljevik prekoračio granice svog ovlašćenja. U optužnici se navodi da on nije upoznao Upravni odbor, niti mu je prosledio sporni zahtev kako bi se donela odgovarajuća odluka, iako je to morao učiniti.

– Umesto toga on je usmeno rekao Milijanu da je potrebno potpisati tu saglasnost, koja je pismeno bila spremna- navodi se u optužnici.

KAZNA I ZABRANA

UKOLIKO se dokaže krivica optuženom Svetozaru i Milijanu Jovanoviću preti kazna od dve do 12 godina zatvora. Uz to, tužilaštvo je u optužnici predložilo i da im se izrekne mera bezbednosti u vidu zabrane vršenja poziva, delatnosi ili dužnosti.

/novosti/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.