Januar 21, 2020

Ugljevik: Počinje uređenje korita Janje u maju mjesecu

Ugljevik: Počinje uređenje korita Janje u maju mjesecu

Radovi na regulaciji tri i po kilometra korita rijeke Janje u Ugljeviku počeće u maju, a do kraja godine trebalo bi da počne i uređenje rječnog korita na području Novog naselja Janja.

Projekat, čiji je cilj zaštita od poplava, finansiran je iz pretpristupnih fondova Evropske unije. U toku je i uređenje korita ove rijeke u istoimenom naselju, finansirano iz donacije Turske.

Velike poplave od prije četiri godine podstakle su mještane Ugljevika da pokrenu peticiju i od lokalne i republičke vlasti zatraže uređenje korita reke Janje kroz njihovo naselje, što je urodilo plodom.

Foto Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbije

Uskoro uređenje korita Janje u Ugljeviku.

– Šteta koju smo pretrpeli u poplavama 2014. godine bila je ogromna. Svjesni smo da se nešto mora uraditi kako ne bismo strepili od svake jače kiše. Uređenje korita Janje, magistralnog puta, pločastih propusta, za stanovnike ovih naselja znači sigurnost u životu ali i privređivanju. Budući da projekat predviđa izgradnju pješačke i biciklističke staze, drvorede, a to ne spade u redovnu odbranu od poplava, to će morati finansirati lokalna zajednica – kaže Mićo Marković.

On dodaje da od nadležnih očekuju da se projekat odvodnje nastavi, do Suvog Polja, od desetak kilometara, kako bi se obezbjedio brži protok vode i smanjio rizik od poplava.

Vesko Kojić kaže da je uređenje korita reke Janje, pored toplifikacije prigradskog djela i izgradnje prečistača otpadnih voda, jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekta u Ugljeviku.

– Ovi projekti učiniće ovu lokalnu zajednicu ekološki čistijom. Naša peticija animirala je nadležne i to nas raduje. Značajna nam je podrška Vlade RS i lokalne zajednice jer bez njih ne bismo mogli ni aplicirati za sredstva IPA fondova – istakao je Kojić.

Pomoćnik ministra za vodoprivredu RS Čedomir Stojanović podsjeća da je regulacija korita reke Janje u ovom dijelu naselja, i utvrđivanje obala dužine 3,5 kilometara, finansirano iz donacije Evropske unije, a vrijednost je procjenjena na sedam miliona maraka.

– Izvođač je izabran i radovi će početi već idućeg mjeseca. Uređenje i ostalih dionica biće započete u ovoj godini, a rok za završetak je kraj 2019. godine – naglasio je Stojanović.

Načelnik Vasilije Perić kaže da je 2008. godine za izradu projektne dokumentacije izdvojeno iz budžeta 40.000 KM, a za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima parcela 150.000 KM.

foto G Bobic RAS Srbija

– Uređenje ovog prostora nije moguće, dok se ne završi regulacija korita i kompletan ovaj projekat. Zato u ovogodišnjem budžetu nismo planirali sredstva za ove namjene. Prema našoj studiji za uređenje  obala, izgradnju pješačke i biciklističke staze i rasvjetu potrebno je oko 500.0000 KM. Zaj novac će biti obezbjeđen u budžetu za iduću godini – naglasio je Perić.

Uređenje korita i kod Novog naselja Janja

Evropskoj komisiji poslata je i projektna dokumentacija za uređenje korita rijeke Janje kod Novog naselja Janja u dužini od četiri kilometra. Za uređenje dionice prema semberskom selu Modranu, biće izdvojeno oko pet miliona KM. Istovremeno, iz donacije turske Tike od 4,8 miliona KM finansira se uređenje korita Janje dužine jedan kilometar u istoimenoj varošici, dok će se ušće Janje u Drinu i 1.800 metara rječnog korita uređivati u sklopu izgradnje drinskog nasipa, a početak radova očekuje se u junu.

/Euroblic/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.