November 22, 2018

Uhapšeno 13 lica za zločin nad SRBIMA u Konjicu i Bradini,uhapšen stric predsjednika SDP-a

Uhapšeno 13 lica za zločin nad SRBIMA u Konjicu i Bradini,uhapšen stric predsjednika SDP-a

Pripadnici Sipe danas su uhapsili 13 lica u Konjicu i Sarajevu zbog ratnih zločinima nad srpskim civilima u mjestu Bradina kod Konjica tokom 1992. godine.

Kako saznaje SB, uhapšeni su uglavnom pripadnici jedinice “Akrepi”, a među njima Midhat Pirkić, zvani Mitke, komandant jedinice “Akrepi” i Šefko Nikšić, amidža (stric) Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se radi o nekadašnjim starješinama Armije BiH, TO i MUP-a u Konjicu, osumnjičenim za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

Radi se o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine, na području Konjica i okoline, koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja.

Među navedenim zločinima, obuhvaćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava.

Uhapšeni su Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Almir Padalović, Sead Jusufbegović, Senadin Ćibo, Agan Ramić i Esad Ramić.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kriivčnog djela zločina protiv čovječnosti.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputiće prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(BN)
(Foto:SB)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.