December 11, 2018

Usvojen zakon: Na izborima u BiH videonadzor i skeniranje listića

Usvojen zakon: Na izborima u BiH videonadzor i skeniranje listića

Čak 28 poslanika u Zatupničkom domu državnog parlamenta je glasalo za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim je između ostalog predloženo uvođenje skeniranja glasačkih listića s ciljem otklanjanja mogućih nepravilnosti prilikom glasanja.

Devet zastupnika je bilo protiv a troje suzdržano. Tako je učinjen važan korak ka uvođenju videonadzora i skeniranja glasačkih listića na biračkim mjestima.

Kako je izjavio Saša Magazinović (SDP) ovo je veoma važan korak jer izbore treba da odlučuju birači, a ne brojači. Na ovaj način će se uvesti maksimalna transparentnost u izborni proces.

Riječ je o prijedlogu koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici Mirsad Mešić, Saša Magazinović, Samir Bećirović, Fehim Škaljić, Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut i Denis Bećirović.

Predloženim zakonom predviđeno je uvođenje tehnoloških novina poput optičkog skeniranja glasačkih listića, uvođenje biometrijskih čistača otisaka prsta i videonadzora.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da postoje brojne nepravilnosti koje se odnose na dobijanje glasova na izborima te da je dobro ukoliko Parlamentarna skupština BiH usvoji izmjene Izbornog zakona BiH, prema kojima će se glasački listići skenirati.

Predstavnički dom usvojio je zaključak da se ovaj zakonski prijedlog uputi Domu naroda na razmatranje po hitnom zakonodavnom postupku.

(Klix.ba)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.