October 19, 2018

Uz “orlove” u Rusiji 5.000 naših navijača

Uz “orlove” u Rusiji 5.000 naših navijača

NAJMANjE 4.000 navijača iz Srbije sprema se za put na Mundijal! Toliko je, zasad, kupaca ulaznica iz naše zemlje registrovano na zvaničnom sajtu FIFA. Procenjuje se, međutim, da će, osim njih, još nekoliko stotina Srba iz dijaspore navijati za “orlove” na utakmicama u Samari, Kalinjingradu i Moskvi.

Iako je veliki broj gledalaca odlazak u Rusiju, na Svetsko prvenstvo u fudbalu od 14. juna do 15. jula, organizovao u privatnoj režiji, nekoliko turističkih agencija u Srbiji je nudilo specijalne aranžmane, a najjeftinija varijanta je bila oko 400 evra. U turističkim agencijama, međutim, napominju da su najbolje prošli oni koji su karte kupili krajem prošle godine.

U Fudbalskom savezu Srbije kažu da će na utakmicama gde igraju naši biti od 3.000 do 5.000 navijača iz Srbije, ali se očekuje da će 90 odsto domaćih navijača navijati za “braću” Srbe.

– Dobili smo informaciju od ruskih kolega da je oko 4.000 ulaznica prodato navijačima iz Srbije, ali da će ih sigurno biti više – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. – Znamo da je od početka postojao problem kupovine ulaznica, jer su one limitirane i individualne, pa agencije nisu mogle da kupuju grupne karte. Sama kupovina bila je komplikovana.

Po rečima Aleksandra Markovića, iz agencije “Boreas travel”, cene aranžmana su sada više i za 60 odsto nego pre pola godine. Navijači timova iz drugih zemalja su, kako kaže, bukirali hotele u Rusiji još prošlog juna, dok se naši odlučuju u poslednjem momentu. Više od 95 odsto putnika iz naše zemlje rezervisalo je smeštaj u vreme kada nastupa srpski tim, dok je mali broj njih odlučio da prati neke druge mečeve.

foto M.Vukadinović

– Nijedna agencija nije prodavala ulaznice za utakmice, već smo svi sami organizovali put i smeštaj, a cene zavise od samog aranžmana, broja noći, vrste smeštaja – kaže Marković. – Najveće interesovanje naših navijača bilo je za utakmice sa Brazilom u Moskvi – 27. juna i Švajcarskom u Kalinjingradu 22. juna, dok za okršaj sa Kostarikom u Samari nije bilo zainteresovanih. I dalje nam neprestano zvone telefoni, ali ih cena smeštaja brzo “ohladi”. U proseku je oko 125 dolara u hotelima, a avio-kompanije su drastično podigle cene usluga.

“Otkritje arena” u Moskvi: Srbija – Brazil

Prošlog novembra ova agencija imala je u ponudi aranžman za Samaru od pet noći, sa avio-kartom po ceni od oko 2.000 dolara. Za oko 1.500 dolara sada može da se dobije put avionom i smeštaj od dve noći u Kalinjingradu. Nisu samo ruski hotelijeri iskoristili ovo prvenstvo da podignu cene smeštaja i dobro zarade, već su se višestruko ovajdile i avio-kompanije. One su podigle cene više nego duplo u odnosu na period pre Mundijala.

Po rečima Milana Lainovića, direktora agencije “Belvi”, u ponudi imaju organizovan čarter-let za Kalinjingrad, na dan utakmice sa povratkom istog dana, a po ceni od 399 evra, bez taksi koje iznose oko 45 evra.

– Da se Fudbalski savez Srbije bolje organizovao, sigurno bi veći broj ljudi otišao na Svetsko prvenstvo – kaže Lainović.

“Kosmos arena” u Samari: Srbija – Kostarika

Preko popularnog sajta za rezervaciju smeštaja “Buking.com”, još krajem prošle godine prodato je više od 70 odsto kapaciteta u Moskvi za drugu polovinu Svetskog prvenstva. Smeštaj van Moskve niži je i za 60 odsto, a i sad preko ove stranice može da se rezerviše noć u glavnom gradu Rusije od 11 evra pa naviše. Interesovanje za smeštaj u gradovima gde se odigravaju utakmice, iz sata u sat raste, pa se sobe izdaju gotovo svakog minuta!

SVAKOM SAVEZU OSAM ODSTO ULAZNICA

Po rečima Aleksandra Seničića, ulaznice za grupnu fazu Mundijala bile su od 105 dolara, srednja kategorija je 165, a najskuplja 210 dolara. Za osminu finala cene su 127, 204, odnosno 270 dolara. Prema pravilima FIFA, od ukupnog broja mesta na stadionu, po osam odsto imaju pravo da popune navijači timova koji se sastaju. Tako će, recimo, na stadionu “Baltika” u Kalinjingradu od 41.000 mesta, Srbi moći da zauzmu 3.280, na Spartakovom stadionu u Moskvi, od 81.060 sedišta, za naše navijače biće – 6.484.

“Baltik stadion” u Kalinjingradu: Srbija – Švajcarska

KOMPLIKOVANA PROCEDURA
KUPAC ulaznice morao je na sajtu FIFA da ostavi lične podatke, broj pasoša, da se registruje za navijačku ID legitimaciju – kaže Seničić. – Kada kupe kartu, navijači su morali preko Ruskog doma u Beogradu da se prijave na fan stranicu, fotokopiraju kartu i dokument, a to se zatim slalo za Rusiju na autorizaciju. Posle nekoliko dana stizala je FUN ID, koja navijačima omogućava mnogo povlastica, među kojima besplatan gradski prevoz u Rusiji.

/novosti/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.