Decembar 06, 2019

VELIKO INTERESOVANJE POLJOPRIVREDNIKA U BIJELJINI Za mehanizaciju dva miliona maraka

VELIKO INTERESOVANJE POLJOPRIVREDNIKA U BIJELJINI Za mehanizaciju dva miliona maraka

Skoro pet miliona maraka iz budžeta Agencije za agrarna plaćanja, ove godine predviđeno je za kapitalna ulaganja u stočarsku i biljnu proizvodnju, preradu poljoprivrednih proizvoda i nabavku mehanizacije.

Javni poziv otvoren je do 2. juna, a interesovanje poljoprivrednika je veliko, naročito za nabavku traktora i priključaka, za šta je planirano 1.800.000 KM.

Poljoprivredna mehanizacija glavna je karika u lancu proizvodnje. Smanjuje troškove, a povećava konkurentnost, pa mnogi žele da dobiju dio sredstava iz agrarnog budžeta predviđenog za ove namjene. Zavisno od snage traktora, podsticaji iznose od 10 do 30.000 KM.

Zahvaljujući subvencijama, Živko Marković iz Ljeskovca je proteklih godina nabavio dva traktora i tifon, a sada je konkurisao za rotodrljaču.
– Rotodrljača sa hidroliftom košta oko 16.000 KM. Očekujem da ću dobiti oko 30 odsto od njegove cijene. Ne možemo bez dobre poljoprivredne mehanizacije, koja nam je neophodna za bržu i kvalitetniju obradu zemljišta. Ova subvencija nam omogućava da je obnovimo – naglašava Marković.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

I Branislav Andrić iz Pučila kaže da su subvencije za nabavku poljoprivredne mehanizacije velika podrška agraru.

– Obrađujem 170 hektara. Sijem pšenicu, kukuruz, uljanu repicu, soju i duvan. Prijavio sam se za subvenciju, a namjeravam da kupim traktor i tanjiraču. Te dvije mašine koštaće me oko 240.000 KM. Prema mojim procjenama dobiću oko 40.000 KM uloženih sredstava, što je malo u odnosu na cijelu investiciju pa bi ovaj limit trebalo da bude viši – kaže Andrić.

On naglašava da poljoprivrednici sa ovih prostora ne mogu biti konkurentni evropskim proizvođačima ukoliko nemaju dobru mehanizaciju koja jeftino, a kvalitetno obradi poljoprivredno zemljište.

Podsticajima za mehanizaciju zadovoljan je i Dragomir Ristić iz Bukovice. Kaže da ima dva traktora, starih po tridesetak godina. Objašnjava da su na ovim mašinama česti kvarovi, a kašnjenje u sjetvi umanjuje prinose.

– Radim oko 40 hektara pšenice, kukuruza, tovim junad. Podsticaji za bikove i mehanizaciju, omogućiće rentabilniju i veću proizvodnju. Bez tog novca teško bi uspio išta da kupim, jer je sve skupo. Ne isplati se kupovati na kredit, jer se zbog velikih kamata ne isplate – ističe Ristić.

U odnosu na trogodišnji prosjek, novac za kapitalne investicije povećana su od 40 do 60 odsto, u skladu sa zahtjevima ratara. Komercijalna gazdinstva dobijaju 30 odsto od ukupne vrijednosti investicije, a nekomercijalna 15 odsto. Iznos se uvećava za pet odsto ako je nosilac gazdinstva žena ili poljoprivrednik do 40 godina starosti.

Povećan iznos za stočare

U Agenciji za agrarna plaćanja pojašnjavaju da se 1,5 miliona KM u okviru kapitalnih ulaganja odnosi na prerađivačke i skladišne kapacitete poljoprivrednih proizvoda, te da su povećani iznosi za stočarsku proizvodnju, prije svega sistema zatvorenih muža, za pojenje, za prihranu stoke, za nabavku protivgradne mreže i plastenika.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.