September 26, 2018

VIŠE DETALJA O AKCIJI Bijeljinac u vrhu lanca je jedne od NAJVEĆIH NARKO-GRUPA u Evropi

VIŠE DETALJA O AKCIJI Bijeljinac u vrhu lanca je jedne od NAJVEĆIH NARKO-GRUPA u Evropi

Mirko Živanović (43) iz Bijeljine uhapšen je u velikoj međunarodnoj akciji “Nana” u kojoj je zaplenjeno 100 kilograma “čistog” kokaina iz Kolumbije, saznaje “EuroBlic”.

Živanović, inače državljanin BiH i Holandije, uhapšen je u Hrvatskoj. Kokain čija je ulična vrednost procenjena na više od 3 miliona evra otkriven je 3. marta ove godine na brodu u Rijeci koji je prevozio “mešani metal” iz Južne Amerike za Hrvatsku.

U velikoj međunarodnoj akciji učestvovale su policije Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Nizozemske, Španije, Italije, Paname i Kolumbije, te američke DEA.

Izvor “EuroBlica” blizak bezbednosnim agencijama BiH izjavio je da su postojali operativni podaci o tome da je Živanović povezan sa grupama iz kriminalnog miljea, ali da krivična dela nije izvršio na teritoriji BiH.

– Obavešteni smo o međunarodnoj akciji čiji je cilj bilo razbijanje jedne od najvećih narko grupa u ovom delu Evrope, kao i za informaciju da je u njoj uhapšen državljanin BiH – naveo je izvor blizak bezbednosnim agencijama.

Kao vođa narko grupe označen je Stjepan Prnjat, koji je rođen u Zenici, ali ima državljanstvo Hrvatske.

Mediji su ga još ranije prozvali “hrvatski Eskobar”, jer je u više navrata hapšen i osuđivan zbog krijumčarenja narkotika.

Hrvatska policija je u okviru akcije “Nana” uhapsila ukupno 8 osoba i zaplenila 100 kilograma kokaina koji su osumnjičeni krijumčarili iz Južne Amerike u EU preko Hrvatske.

Akcija “Nana” je sprovedena na teritoriji Hrvatske i Slovenije, a među uhapšenima su osim dvojice iz BiH, državljanin Španije i Kolumbije Albernisa Trujiljo Saria (47) čija je uloga bila da nadgleda pošiljku kokaina na brodu. Osim njega uhapšeni su još Zagrepčani, braća Ante i Filip Lukenda, Joz Lekaj, Darko Bošnjak i Damir Družinić.

Istražioci su više meseci pratili osumnjičenu grupu i snimali telefonske razgovore, nakon što je brod sa 100 kilograma kokaina uplovio u luku u Rijeci krenulo se u hapšenje koje izvršeno na području Slovenije i Hrvatske.

Kako je objavila Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) 100 kilograma kokaina kupljeno je u Panami za 300.000 evra, a članovi kriminalne grupe su pokušali da ga prokrijumčare u skrivenim mestima u kontejnerima sa metalnim otpadom.

Droga je trebalo da bude istovarena u Zagrebu, a namenjena je za crno tržište u zemljama EU i regionu.

Uhapšeni u pritvoru

Županijski sud u Zagrebu odredio je jednomesečni pritvor uhapšenima zbog opasnosti od bekstva, te zbog mogućeg uticaja na svedoke i uništavanja dokaza. Pritvor je određen i osumnjičenom Stjepanu Prnjatu koji je uhapšen u Sloveniji.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.