September 21, 2018

Višečlanoj porodici Mirković iz Zabrđa sreće i ljubavi ne nedostaje

Višečlanoj porodici Mirković iz Zabrđa sreće i ljubavi ne nedostaje

Porodica je najveće bogatstvo, kažu Tomislavka i Pero Mirković iz Gornjeg Zabrđa kod Ugljevika, koji imaju petoro dece.

Imajući u vidu da je u ovoj porodici samo Pero zaposlen, a u današnje vrijeme kada parovi, pravdajući se krizom, rađaju jedno ili dvoje djece, ova višečlana porodica primjer je kako se u ljubavi i slozi sve teškoće u životu lakše prevazilaze. Kažu, nastaviće da šire potomstvo, jer naglašavaju “gdje čeljad nije bijesna, tu kuća nije tijesna”.

Za osamnaest godina braka Tomislavka i Pero Mirković dobili su tri ćerke i dva sina, najmlađe dijete ima tri, a najstarije 17 godina.   Kuća puna, ali i srce majke koja uživa u dečijoj graji.

Osim majčinskih, Tomislavka u seoskom domaćinstvu ima još niz obaveza, ali ništa joj nije teško jer sve radi s ljubavlju .

– Nisam mislila da ću imati toliko djece, ali srećna sam. Odrekla sam se svega, ali to nadomijesti ponos kad pogledam moju djecu. Imam mnogo obaveza. Treba napraviti tri obroka, oprati, opeglati, a tu su i poslovi koji se moraju obaviti na selu. Bez obzira na sve, mlade žene moraju da rađaju. Ne treba ostati  na jednom ili dvoje djece, jer djeca su naše najveće bogatstvo – poručuje Tomislavka.

Iako je u sedmoročlanoj porodici samo Pero zaposlen, ova porodica se ne žali. Novčanik nije uvek pun, ali duša jeste.

Najbitnije je da su djeca zdrava, a sve drugo će, kažu, postići uz trud, volju i želju .

– Radim u tri smjene u ugljevičkoj Termoelektrani. Nije lako, ali ovo je firma koja brine o zaposlenima. Plata na vrijeme, doprinosi, ali i sve ostalo. Imamo sigurnost i znamo da djeca neće biti gladna. A garderobu kupujemo samo kad treba. Proljeće je najgore, treba se pripremiti za sjetvu , ali snaći ćemo se – kaže Pero, koji je odrastao u višečlanoj porodici,pa je oduvijek želio da ima mnogo djece.

-Ime svakog djeteta veže me  za dragog člana porodice. Najstarija ćerka se zove Radojka po mojoj majci i po punici, srednja ćerka po ocu se zove zove Stanislava, a najmlađa Dušanka po stricu Dušanu. Sin Marijan po mom djedi, a najmlađi Nenad po ženinom ocu – priča kroz smijeh Pero.

Sreće i ljubavi u njihovom domu ne nedostaje. Najmlađi Nenad u porodicu je stigao prije tri godine i miljenik je sestara, kao i dvije godine stariji Marijan.  Mirkovićima nikad nije dosadno, druže se ,igraju i pomažu jedni drugima, a ćerke Radojka i Dušanka su posljednjih godina dragocjena pomoć majci. Roditeljima pomažu sve što treba.

Prinova i za godišnjicu braka

Iduće godine, 19.februara, 46-ogodišnji Pero  /46/ i Tomislavka /37/  Mirković će obilježiće 19 godina braka. Ne isključuju mogućnost da ih bude  više. Imena  za oba pola već su smislili, ali kažu sve je ipak Božija volja. O višečlanim porodicama maštaju i njihova djeca. Recept za porodičnu harmoniju je jednostavan – manje izgovora, više potomaka.

/Euroblic/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.