October 19, 2018

Vitezovi i mališani ukrstili mačeve u Bijeljini

Vitezovi i mališani ukrstili mačeve u Bijeljini

Vitezovi sa oklopima, dame u dugim, raskošnim haljinama, viteške borbe, kovanje mačeva, oživjeli su duh srednjeg vijeka u Bijeljini.

To je samo dio onoga što su  posjetioci živopisnog Etno- sela “Stanišići” mogli da vide u okviru manifestacije “Dani viteštva”. Vitezovi iz Udruženja za očuvanje starih zanata i veština “Beli orlovi” iz Beograda predstavili su nasljeđe kroz srednjovjekovnu istoriju Srbije i Balkana.

– Stariji posetioci su znatiželjni, zanima ih kako su izgledali vitezovi, kako su živeli, dok najmlađi uživaju u nadmetanjima. Za njih smo upriličili malu školu mačevanja,  a pažnju im je privuklo i oblikovanje čelika uz pomoć vatre – rekao je predsjednik Udruženja Bojan Tasić.

Okupljeni nisu krili oduševljenje, posebno oni najmlađi, koji su se, kao mali ratnici, latili mačeva i odmjerili snage sa vitezovima.

– Ovo je postao naš način života. Tražili smo inspiraciju u starim stranim serijama. Trudimo se da ne samo borbom i opremom nego zanatstvom, plesom i muzikom što više približimo tradicionalne vrednosti, duh tog vremena – pojašnjava Tasić kako je nastalo ovo udruženje.

/Glas Srpske/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.