Decembar 09, 2019

“Vitinka” kupila “Vitaminku”

“Vitinka” kupila “Vitaminku”

Kompanija “Vitinka” iz Zvornika kupuje banjalučku Fabriku za preradu voća i povrća “Vitaminka”, saznaju “Nezavisne” nezvanično.

Ovu informaciju u petak nisu ni potvrdili ni demantovali iz kozlučke fabrike mineralne vode i bezalkoholnih pića, dok u “Vitaminci” to demantuju.

Prema pisanju portala Capital.ba, dogovor je već postignut i u narednim danima posao bi trebalo da bude završen i to preuzimanjem paketa akcija na Banjalučkoj berzi.

“Vitinka” planira da izmiri obaveze “Vitaminke” te da proširi proizvodnju u djelatnosti bezalkoholnih pića, odnosno proizvodnje sokova.

Većinski vlasnik banjalučkog preduzeća je “Kreis-industriehandel” s vlasničkim udjelom od 76,6 odsto.

U “Vitaminci”, bar zasad, negiraju da je došlo do dogovora o preuzimanju, ali priznaju da je u proteklom periodu razgovarano po pitanju zajedničkog nastupa na domaćem tržištu.

To bi podrazumijevalo da djeluju kao jedinstvena grupa proizvoda, gdje bi jedni drugima ustupali prostor u svojim rashladnim vitrinama po lokalima i slično.

Prema riječima Žarka Mikića, direktora fabrike, u tu priču je uključena i “Banjalučka pivara”.

“Dogovarali smo se u vezi sa zajedničkim nastupom i udruživanjem na domaćem tržištu na kojem je konkurencija izuzetno jaka. Tražili smo način kako da pojeftinimo troškove koji su ogromni, pogotovo po pitanju ambalažnog otpada”, kaže Mikić.

Iz “Banjalučke pivare” do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nisu nam odgovorili na pitanja koja se odnose na ovu saradnju.

Inače, “Vitaminci” u posljednjih nekoliko godina ne ide najbolje.

Prošlu godinu završili su sa gubitkom od 2,4 miliona maraka, čime se akumulirani gubitak u posljednje dvije godine popeo na oko 4,6 miliona KM. Uzrok toga vide u nedostatku sirovine i radne snage.

/nezavisne/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.