October 17, 2018

Vjerovali ili ne: Kadrove iz Nice i Minhena snimio isti čovjek, suprug pripadnice Mosada!/video/

Vjerovali ili ne: Kadrove iz Nice i Minhena snimio isti čovjek, suprug pripadnice Mosada!/video/

Pucnjava u Minhenu sa deset žrtava i dvadesetsedam ranjenih prema službenim policijskim podacima i dalje otvara nova pitanja

Dok mejnstrim mediji pokušavaju analizirati što je pokrenulo 18-godišnjeg Nijemca iranskih korijena da s pištoljem krene u ubilački pohod i usmrti devetero tinejdžera i djece, te rani desetke, alternativni mediji pokušavaju dokazati da je riječ o još jednom lažnom napadu, insceniranom u svrhu širenja nepovjerenja između hrišćanskog dominantnog i islamskog manjinskog stanovništva.

Tako donose gotovo nevjerovatnu priču o njemačkom snimatelju i novinaru Rihardu Gutjaru koji se pojavio u prvom snimateljskom redu u Minhenu, ali i nekoliko dana ranije u Nici kad je teški kamion na glavnom šetalištu za vrijeme proslave Dana Bastilje pokosio i ubio čak 84 prolaznika.

To je nemoguće, tvrde, ako Gutjar nije bio unaprijed obaviješten i o jednom i o drugom napadu. Nije poznato da je bilo koji profesionalac imao takvu sreću.

Što je u priči nepobitno? Gutjar je u Nici uspio snimiti najgledaniji video kamiona koji kreće u ubilački pohod praćen motociklistom dok ga pokušava spriječiti. Video snimljen s balkona hotela na prvom spratu uz Englesku promenadu odgledao je cijeli svijet, a autor je za sve važnije svjetske medije posvjedočio što se događalo.

Objasnio je kako se slučajno našao u prvom redu do poprišta, a zatim kako je nepoznata osoba na motociklu pokušala spriječiti vozača da ubrza i počne kositi po promenadi. Nevjerovatna profesionalna sreća u nesreći kakva se ne događa. U pravilu na takvim mjestima snimaju slučajni amateri.

Gutjar se pojavljuje i u Minhenu. Dok traje operacija na svom Tviter profilu pušta snimke meteža, pomutnje, specijalnih snaga u akciji. U međuvremenu se pojavljuje i snimka atentatora ispred Mekdonaldsa kako iz pištolja otvara vatru na masu koja panično bježi i ispaljuje cijeli spremnik iz pištolja.

Ne zna se ko je to snimio, ali su alternativni mediji snimak iako nepotpisan, odmah pripisali Gutjaru i zaključili da je unaprijed znao i za Nicu i za Minhen. Oba su napada, tvrde, bile planirane specijalne operacije.

Kad se pažljivo pogleda snimka iz Minhena, ko god je snimio, vidljivo je da snimatelj nije slučajno snimio atentatora. On postavlja kadar dok još nikoga nema, nekoliko sekundi prije nego što će atentator istrčati pred Mekdonalds i otvoriti vatru iz pištolja.

Ni dva dana kasnije ne zna se ko je snimio i plasirao taj snimak. Prema nekim izvorima, poslana je upravo s Gutjarovog računara. U svakom slučaju Gutjar se opet našao u ulozi novinara svjedoka koji će za razne medije posvjedočiti što se dogodilo u Minhenu.

Kako je Gutjar reagovao? Koliko je poznato, nije demantovao optužbe. Kad je priča iscurila bez riječi je povukao materijale sa svog Tvitera i to je bilo sve.

Je li se zaista slučajno mogao pojaviti na oba teroristička napada? Istina je da živi u Minhenu i da je kao i svaki novinar mogao dotrčati na mjesto napada. U Nici se koji dan ranije mogao slučajno naći. Simptomatično je ipak da se autor ne oglašava.

Alternativni mediji ne popuštaju. Odmah su istražili Gutjarovu pozadinu i objavili zanimljive podatke o njegovoj porodičnoj pozadini. U braku je s izraelskom državljankom Einat Wilf. U njezinoj biografiji vidljivo je da je riječ o obavještajcu najvišeg ranga. Četrdeset petogodišnjakinja bila je članica specijalnog obavještajnog odjela pod oznakom 8200, čak i savjetnica premijera Šimona Peresa za bezbjednost.

Da je riječ o vrlo visokom političkom profilu govore i drugi podaci, na primjer, da se kandidovala za predsjednicu Jevrejskog svjetskog kongresa.

Zbog svega teoretičari zavjere sigurni su da je u oba slučaja riječ o namještaljci. Inače, izraelsku tajnu službu Mosad, alternativci najčešće optužuju za podsticanje terorizma u cilju održavanja tenzija između evropskog i islamskog svijeta.

Izvor: N1

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.