September 24, 2018

Vodič kroz cijene na moru: Da li je Hrvatska baš bezobrazno skupa?

Vodič kroz cijene na moru: Da li je Hrvatska baš bezobrazno skupa?

Ove godine provjerili smo cijene na dvije lokacije hrvatskog promorja – jedna je jeftinija a druga super ekskluzivna varijanta. Je li Hrvatska zaista bezobrazno skupa kao što svi pričaju? Evo šta smo zabilježili…

Hrvatska i u 2016.godini obara turističke rekorde. Usprkos pozivima turskih vlasti da im se ništa neće dogoditi, turisti u širokom luku zaobilaze ovu turističku destinaciju. Grčka je popularna među domaćim turistima, i svi joj se rado vraćaju.

Hrvatska je za naše ljude ali i za Čehe, Poljake, Slovake, Nijemce i Italijane još uvijek najzanimljvija opcija. I najbliža.

Ove su godine Hrvati odlučili da podignu cijene smještaja pa tako ispod 80 EURA ne možete naći pristojniji apartman. Činjenica je da mogu raditi sa cijenama šta god žele. Hotelski kapaciteti su popunjeni- dovoljno je provjeriti na Bookingu i imaćete jasnu sliku.

Ove godine provjerili smo cijene na dvije lokacije hrvatskog promorja – jedna je jeftinija varijanta a druga veoma ekskluzivna varijanta. Je li Hrvatska zaista bezobrazno skupa?

Prva lokacija – Omiška rivijera

Prva lokacija nešto je povoljnija od druge i cijene su sasvim korektne. Sama činjenica da ste na odmoru i da ste na moru podrazumijeva da je sve skuplje u odnosu na grad iz kojeg vi dolazite. U startu oko 10-15 %.

Naravno ukoliko se odlučite za varijantu da bukvalno sve nosite od kuće, dakle i mlijeko u tetrapaku i povrće, pa čak i zamrznute porcije već spremljene hrane (zapamtite da je zabranjeno preko granice prenositi sirovo meso) – onda ćete imati relativno jeftin odmor.

Djeca ne mogu bez sladoleda na plaži. Jedna kugla košta 7 kuna (2 KM), s tim da je ona fizički duplo veća od kugle koju dobijete kući.

Cijene sladoleda iz frižidera kreću se od 7 pa do 15 Kuna.

Cijene pića u kafiću na samoj plaži izgledaju ovako: Mali espreso je 8 kuna, sve dodano na kafu se plaća, pa vas tako veliki espreso sa mlijekom izađe 12tak kuna, Ice coffee sa dvije kugle sladoleda je 18kuna. Koka kola i ostali gazirani i negazirani sokovi su oko 15tak kuna, dok je flaširana voda 10 kuna.

Alkoholna pića se kreću od 14 kuna za domaće pivo 0,33 pa sve do 20 kuna za Budweiser od 0,5 (popularna “klipa” ), žestoka alkoholna pića su od 10 kuna pa sve do 40 tak kuna, koliko košta čaša viskija.

Cijene u restoranima u centru Omiša koji je ovih dana zatrpan turistima su pristojnije nego u ostalim mjestima Dalmacije, pa je tako džambo pica od koje se može najesti petoro odraslih oko dvadesetak maraka (76 Kuna), flaširana voda je 12 kuna, a kokakola 15 kuna. Pivo točeno je od 15 kuna.

Porcija dobre ribe za jednu osobu u konobama se kreće oko 70tak kuna, a za vrhunsku riblju platu izdvojićete oko 300 kuna, odnosno 80tak maraka. mesne plate ( klasični roštilj) se kreću od 200-300 kuna. Takve plate dovoljne su za tri do četiri osobe.

Cijene koktela su od 50-120 kuna u samom gradu, dok je većina koktela u barovima mimo Omiša oko 45-60 kuna.

Cijene na pijaci vas mogu malo šokirati pa je tako potpisnik ovih redova kupio smokve po cijeni od 55 kuna za kilogram (dakle oko 16 maraka) dok su kajsije 25 kuna (oko 7 maraka).

Ako izbjegavate odlaske u restorane, recimo da su cijene u prodavnicama naravno skuplje ukoliko se približavate moru, ali posjeta jednom supermarketu u Cisti Provo može se pokazati kao dobra opcija.

Sve je naravno u startu malo skuplje ali ne toliko. Suhomesnati proizvodi su za nekih 10 tak posto skuplji u odnosu na proizovde koje kupujete kod nas.

Jedna vekna hljeba u prodavnici košta od 6,7 kuna pa naviše (2 KM). Kifle su oko 3 kune. Flaširana voda je oko 4,5 kuna za flašu 0,5 dok je litarska u ponudi od nekih 7 kuna.

Cijena iznajmljivanja ležaljke je 20 kuna.

Druga lokacija – Bol na Braču (Zlatni rat)

Bol na Braču je ekkluzivnija varijanta boravka na moru i neuporedivo je skuplja u odnosu na prvu opciju.

Zanimljivo je i to da se cijene mijenjaju tokom dana, pa je sve skuplje kako pada noć i kako počinje da bukti noćni život.

Cijene pica u picerijama se kreću od 90-110 kuna, za večeru za dvoje izdvojićete od 350KN pa naviše. Vrhunska domaća vina koštaju po litri od 110-350 kuna.

Pivo na Zlatnom ratu- dakle jednom od najelitnijih mjesta na Jadranu košta preko dana od 25-30 kuna, strano pivo je 40 kuna, dok su cijene piva u diskotekama i plažnim barovima oko 50 kuna naveče.  Vina na čašu koštaju približno isto.

Kokteli su od 75 kuna naviše i to se pije najviše. Riječ je o elitnoj lokaciji i tu su najčešći gosti Britanci. Njima ove cijene itekako odgovaraju.

Ostale cijene su više manje regularne u prodavnicama, s tim što su sokovi, sladoled, pivo te mlijeko sa sunčanje skuplji. Cijene voća i povrća za 20tak posto su više u odnosu na cijene na kopnu.
Cijena iznajmljivanja ležaljke je oko 50 kuna.

Izvor: Buka

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.