October 20, 2018

Vojislav Durmanović iz Bijeljine pobjednik Šantićevog festivala djece pjesnika

Vojislav Durmanović iz Bijeljine pobjednik Šantićevog festivala djece pjesnika
Sadržajan dvodnevni program završio je večeras izložbom u čast najvećeg mostarskog pjesnika, te završnom svečanosti gdje su proglašeni najbolji mladi pjesnici u regiji.

Prva nagrada otišla je u Bijeljinu, učeniku devetog razreda Osnovne škole Sveti Sava, Vojislavu Durmanoviću. Durmanović nije očekivao nagradu, a kaže da mu je posebno drago da je osvojio prestižno priznanje u Mostaru, kojeg naziva prijestolnicom poezije.

“Poeziju pišem zadnjih godinu dana, ranije sam pisao mnogo više prozu. Negdje u osmom razredu u meni je zaiskrila poezija. Pišem mnogo, objavljivao sam u više časopisa i zbornika, dobitnik sam solidnog broja nagrada. Najčešće pišem ljubavnu i rodoljubivu poeziju, misaone i refleksivne pjesme”, predstavio se dječak iz Bijeljine.

Posebno zvuči Durmanovićeva pjesma u Aleksi i Mostaru, zbog koje je stručni žiri baš njemu dao prvu nagradu.

“O Mostaru znam, tebi opet nije lako, ali srca i hrabrosti ti si prepun sav. Tebe okovi i lanci ne mogu da drže, ti vatreni pozive na borbu i ljubav. Još žive tvoje pesme i za to nije šteta, osvitaćeš svako ljeto i srcima poeta“, kazao je Durmanović posljednju strofu svoje pjesme.

Kaže da je konkurencija bila jaka, mnogo djece koja imaju dosta poetskog iskustva, objavljenih zbirki i afirmacije na poetskoj sceni.

“Nikad nisam sumnjao u sebe i u svoju poeziju. Posebno mi je drago da tako završava ovaj festival u ovom divnom gradu. Organizator se zaista potrudio da napravi sjajan program. Upoznali smo skoro sve znamenitosti, sjajno smo se družili, savjetovali, razmjenjivali mišljenja. U svakom slučaju jedna sjajna manifestacija koju odlično pridonosi obrazovanju svih nas”, kazao je na kraju pobjednik Šantićevog festivala djece pjesnika.

/klix/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.