October 20, 2018

“Vraćanje kilometraže” na polovnim automobilima u EU krivično djelo, nakon odluke očekuje se pad cijena polovnjaka!

“Vraćanje kilometraže” na polovnim automobilima u EU krivično djelo, nakon odluke očekuje se pad cijena polovnjaka!

Korištena vozila koja se uvoze s područja Evropske unije morala bi pojeftiniti.

Evropski parlament, naime, prije nekoliko dana odlučio je da drastično budu pojačane kontrole na tržištu ove vrste automobila.

Prema procjenama Evropske komisije, zbog prepravljanja kilometraže na korištenim vozilima, Evropska unija gubi između pet i deset milijardi evra godišnje!

U Briselu smatraju da vraćanje brojčanika povećava vrijednost automobila u prosjeku između 2.000 i 5.000 evra i odlučni su tome stati ukraj.

Evropski parlamentarci podržali su taj stav i zahtijevaju da sve države EU pod hitno uvedu odredbe prema kojima je prepravljanje kilometraže na vozilu krivično djelo zbog kojeg se ide u zatvor! Nadalje, na svakom tehničkom pregledu moraće se upisati tačna kilometraža svakog vozila.

Podaci potom moraju biti pohranjeni u bazu koja će biti jedinstvena za cijelo područje EU. Proizvođači vozila obavezani su da unaprijede tehnička rješenja koja bi onemogućila daljnje zloupotrebe.

Harun Mujkić, vlasnik firme „AC Inter Car“ iz Sarajeva, vjeruje da će ove mjere, kada stupe na snagu, neminovno dovesti do pada cijena korištenih vozila koja se u BiH uvoze iz EU, piše Avaz.

/avaz-srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.