April 02, 2020

Vučić: Političari u RS nisu djeca, a ja nisam tata

Vučić: Političari u RS nisu djeca, a ja nisam tata

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić u intervjuu za Večernji list pričao i o odnosima sa političarima u BiH.

Na pitanje o odnosima s bošnjačkim liderima i očekivanja da on kao predsjednik Srbije “disciplinuje” predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vučić je rekao kako se on ne miješa u unutrašnje odnose u BiH.

“Ne želim se miješati u unutrašnje odnose ni u RS. Poštujem predsjednika i Vladu RS. To je moja obveza, pravo i naša politika u skladu sa Dejtonskom sporazumu. Razgovaram i sa svima drugima u RS te se ni na koji način ne miješam ili pokušavam nekoga disciplinovati. Niti su oni mala djeca, niti sam ja bilo kakav veliki tata. Ja s njima razgovaram na ravnopravnoj osnovi. Kao što na ravnopravnoj osnovi razgovaram i sa svima drugima.Što se tiče odnosa s bošnjačkim političarima, sve ih poštujem i želim im mnogo uspjeha. A, evo, pitam vas čime sam ja to, kojom izjavom u posljednjih pet godina, bilo što poremetio u bošnjačko-srpskim odnosima? Ako to realno analizirate, vidjećete da se to nije dogodilo. Čak i nakon događanja u Srebrenici, koje bi mnogi iskoristili za reagirati drukčije, ja sam ih iskoristio kako bih još jednom pokazao koliko je važnije pružati ruku pomirenja nego se sukobljavati i svađati, ma koliko da ste u pravu”, kaže Vučić za Večernji list, a prenosi Fena.

Vučić je izjavio da ”bošnjačko-srpski” dogovor koji često potencira nikada nikada neće biti na štetu na štetu Hrvata.

Govoreći o problemima u odnosima Hrvatske i Srbije, odnosno Hrvata i Srba, Vučić je kazao kako vidi te probleme, ali ih ne razumije te dodao kako misli da će Srbi i Hrvati u budućnosti “sve više morati biti saveznici, a sve manje ljudi koji će živjeti u prošlosti svojih neprijateljstava”.

Vučić je rekao i kako se ne boji da će Hrvatska insistiranjem na određenim pitanjima usporiti put Srbije prema EU.

“Mislim da je Zoran Milanović, kada nam je uvodio sankcije ni zbog čega, što niko nije razumio ni u hrvatskoj javnosti, pokazao da jedna zemlja ne može zaustavljati evropski put druge zemlje. Nema ništa od toga sve i da RH to hoće. Može praviti probleme, ali ne može zaustaviti naš put u EU. Ali, da budem

Izvor: Mondo

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.