September 24, 2018

Vučić: Spriječiti sučeljavanje srpskih barjaka u Banjaluci

Vučić: Spriječiti sučeljavanje srpskih barjaka u Banjaluci

Imam informaciju da se u Banjaluci spremaju neredi, iz Beograda je poručio Aleksandar Vučić. To je telefonom saopštio političkim liderima u Srpskoj, uz apel da 14. maja, kako kaže, ne smiju da dozvole da se prolije srpska krv. Predsjednik Vlade Srbije kaže da treba sve uraditi kako bi se u subotu spriječilo sučeljavanje srpskih barjaka.

“Molim sve predstavnike političkog života u RS da sa punom odgovornošću sagledaju budućnost RS i da dobro razumeju da bilo kakvim nemirima, da bilo kakvim fizičkim obračunima i sukobima bi bio doveden u pitanju opstanak RS”, rekao je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Tri dana pred proteste i kontraproteste Vučić je razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske. Prenio mu je, kaže, povjerljive informacije srpskih bezbjednosnih struktura. Detalje telefonskog razgovora otkrio je i Milorad Dodik. Kaže da je srpskom premijeru garantovao da neće dozvoliti bilo kakve incidente. Pogotovo ne na mitingu SNSD-a čija je, tvrdi Dodik, osnovna namjera mirno predstavljanje ideje jake Srpske.

“Ja sam zahvalan Vučiću što je našao da to javno uradi. Što se tiče našeg mitinga, mi ne prihvatamo te grupe niti smo ljudi koji imaju taj mentalni sklop te vrste. Dakle, na naš skup, ja iza toga stojim, doći oni koji su privrženi mirnom predstavljanju i podrške prije svega za Republiku Srpsku i odbacujemo bilo koga sa koje god bilo strane”, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Vučić kaže da se Srbija ne miješa u politički život Republike Srpske ali da u skladu sa Dejtonskim sporazumom čini sve da spriječi sve vrste sukoba. Na istu temu pričao je i sa Mladenom Ivanićem i Mladenom Bosićem. Lider SDS-a je na bezbjednosne informacije srpskog premijera uzvratio istom mjerom.

“Ja sam mu prenio naša saznanja da postoje organizovane ekstremne grupe iz Srbije koje se organizuju da dođu na, po našim saznanjima na kontramiting koji organizuje Milorad Dodik, shvatio sam da i gospodin Vučić ima tu vrstu informacija. Ja očekujem da i organi Srbije intervenišu ukoliko imaju saznanja o ekstremistima iz Srbije koji bi došli ovdje da prave nerede i da preduzmu i oni svoje korake u tom smjeru”, rekao je lider SDS-a Mladen Bosić.

Uz političare, Vučić je na vanrednoj pres konferenciji poslao je apel i građanima Republike Srpske da nesuglasice i razlike uvijek rješavaju mirnim putem. Ne samo zbog budućnosti Srpske već i Srbije.

Izvor: ATV

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.